Pääministeri Sanna Marin poistui EU-kokouksesta varotoimena

Koronavirus

Pääministeri Sanna Marin (sd.) on poistunut Brysselissä järjestettävästä EU-huippukokouksesta varotoimena. Marin oli keskiviikkona samassa kuulemisessa koronavirustartunnan saaneen kansanedustajan Tom Packalénin (ps.) kanssa. Packalénin koronavirustartunta havaittiin eduskuntatiedotuksen mukaan torstaina.

Marin kertoo olleensa kuulumisen lisäksi keskiviikkona myös satunnaisissa kohtaamisissa Packalénin kanssa eduskunnassa.

–  Kun olen siirtynyt eduskunnan saliin äänestämään ministeri Krista Kiurun (sd.) luottamuksesta, olen ollut satunnaisissa kohtaamisissa Packalénin kanssa esimerkiksi hissijonossa ja käytävällä, Marin kertasi EU-kirjeenvaihtajille puhelimitse.

Marin sanoo, ettei kuitenkaan käynyt käytäväkeskusteluja Packalénin kanssa.

Pääministeri käytti suuren valiokunnan ja ulkoasiainvaliokunnan yhteiskuulemisessa kasvomaskia.

–  Tämä on myös hallituksen käytäntö, eli hallituksen neuvotteluissa käytämme maskia ja huolehdimme turvaväleistä, Marin kommentoi.

Pääministeri palaa tänään Suomeen, menee koronatestiin ja vetäytyy omaehtoiseen karanteeniin.

Marin muistuttaa, että ministerien työmatkoilla tavanomainenkin käytäntö on tällä hetkellä se, että testiin mennään heti Suomeen saapumisen jälkeen ja vetäydytään kolmeksi päiväksi omaehtoiseen karanteeniin, jonka jälkeen otetaan toinen testi.

–  Jos tuokin testitulos on negatiivinen, niin seuraavana päivänä voi palata työtehtäviin, Marin sanoi.

Marinin esikunta konsultoi valtion turvallisuusjohtajaa, kun tieto mahdollisesta koronavirusaltistumisesta tuli ilmi.

–  Tämänkaltaisissa tilanteissa turvallisuusjohtaja käy myös lääkärien kanssa läpi sitä, millä tavalla on syytä toimia.

Marin kertoo käyttävänsä kasvomaskia ja huolehtivansa etäisyyksistä läpi koko kotimatkan. Hän ei esimerkiksi aio ruokailla lentokoneessa, jotta ei joudu ottamaan maskia pois.

–  Tällä tavalla pyrin tietenkin välttämään sitä, että altistaisin mahdollisesti muita.

Brysselissä Marinin mukana on matkustanut hyvin pieni valtuuskunta. EU-huippukokouksessa on noudatettu tarkkoja varotoimia koronavirustilanteen vuoksi.

Marin on pyytänyt Ruotsin pääministeriä Stefan Löfveniä edustamaan Suomea huippukokouksen loppuajan. Kaksipäiväinen huippukokous Brysselissä päättyy tänään.