Ovensuukyselyjen perusteella Saksan liittopäivävaaleissa pääpuolueet SPD ja CDU olivat aivan tasoissa

Kummallekin isolle puolueella povattiin 25 prosentin ääniosuutta.
Saksa

Ensimmäisten ovensuukyselyjen mukaan Saksan liittopäivävaaleista on tulossa äärimäisen tiukka taisto, sillä sosiaalidemokraatit (SPD )ja kristillisdemokraatit (CDU/CSU) olivat sunnuntai-iltana aivan tasoissa 25 prosentin ääniosuudella.

Kolmanneksi eniten ääniä olisi saamassa vihreät, joille povataan ovensuukyselyjen perusteella 15 prosentin osuutta. 11 prosentin osuutta odotetaan äärioikeistolaiselle AfD:lle ja liberaalipuolue FDP:lle. Laitavasemmistopuolue Linke olisi saamassa viiden prosentin ääniosuuden.

Ääntenlaskun odotettiin venyvän myöhään yöhön.

Hallituksen muodostamisesta on povattu etukäteen pitkää prosessia. Vuonna 2017 liittopäivävaalit pidettiin niin ikään syyskuussa, mutta vasta helmikuussa kristillisdemokraatit saivat hallituksen aikaan sosiaalidemokraattien kanssa.

Äänestyskopissa äänestäjät tekivät kaksi valintaa. Äänestyslipukkeessa ensimmäinen ääni annettiin äänestäjän vaalipiiriä edustavalle ehdokkaalle, toinen ääni oliittiselle puolueelle.

Ensimmäisellä valinnalla pyritään varmistamaan jokaisen lähes 300 vaalipiirin edustus Saksan liittopäivillä. Puolueen saamat äänet puolestaan määrittävät paikkamäärän. Eniten puolueääniä saanut puolue saa suurimman edustuksen liittopäivillä.

Saksan parlamentin koko vaihtelee, koska äänestäjät voivat jakaa äänensä eli voivat äänestää yhtä puoluetta ja antaa suoran ehdokasäänensä toisen puolueen ehdokkaalle. Jos puolue saa suorilla ehdokasäänillä enemmän paikkoja kuin mihin se olisi oikeutettu puolueäänten valossa, saa se pitää ”ylimääräiset” paikkansa.

Esimerkiksi vuoden 2017 äänestyksessä liittopäiville valittiin 709 edustajaa, kun liittopäivien pienin mahdollinen paikkamäärä on 598. Tänä vuonna on ennakoitu, että paikkamäärä voi kasvaa entisestään.

SPD:n liittokansleriehdokas on valtiovarainministeri Olaf Scholz ja kristillisdemokraattien Armin Laschet, joka on Saksan suurimman osavaltion Nordrhein-Westfalenin pääministeri.