Orpo varoittaa lisäleikkauksista ellei työllisyys parane
Tuore valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) varoittaa uusista leikkauksista, jos hallitus ei onnistu työllisyystavoitteessaan.
Julkisten investointien lisääminen ei Orpon mielestä ole enää vastaus työllisyyden lisäämiseksi. Sen sijaan hallituksen on hänen mukaansa pyrittävä ratkaisemaan, miksi sekä avoimien työpaikkojen että työttömien määrä kasvaa.
– Mitä tehdäänkin, tässä yhteiskunnallisessa ilmapiirissä on tärkeää, että kepit ja porkkanat ovat tasapainossa. Jos vaaditaan enemmän, tullaan toisaalla vastaan, ensimmäistä budjettiaan valmisteleva Orpo sanoo STT:n haastattelussa.
Hallitus yrittää nostaa työllisyysasteen 68 prosentista 72 prosenttiin, mikä tarkoittaisi 110 000 uuden työpaikan luomista. Työllisyystavoite ei Orpon mukaan toteudu ilman merkittäviä uusia toimia, minkä takia hallitus on kokoamassa kuun lopussa pidettävään budjettiriiheen uutta työllisyyspakettia.
Kaksi kuukautta sitten valtiovarainministeriksi nimitetty Orpo on vasta asettumassa työhuoneeseensa valtioneuvoston linnassa.
Orpo vaihtaa Stubbin taulut
Työhuoneen seinillä olevat isot ja modernit taulut muistuttavat vielä huoneen edellisestä isännästä, kokoomuksen puheenjohtajakisan hävinneestä Alexander Stubbista. Orpo kertoo vaihtavansa Osmo Rauhalan teokset, mutta ei osaa vielä sanoa mihin.
– Olen keskittynyt näihin oleellisempiin asioihin, palataan. Voi olla, että ovat siinä vielä kolmen vuoden päästäkin.
Valtiovarainministeriön perjantaina julkistettava budjettiehdotus on Orpon mukaan pitkälti valmis.
– Tässä vaiheessa sinne ei tulla leipomaan poliittisia uusia asioita. Ne tulevat vasta budjettiriihessä, kun siitä on ensin käyty ministeriöiden ja hallituspuolueiden väliset keskustelut.
Julkisen talouden kääntämiseksi hallitus on leikkaamassa menoja neljällä miljardilla eurolla vuoteen 2019 mennessä. Orpo asettelee sanansa harkiten, kun hän arvioi, kuinka paljon uusia leikkauksia tavoitteessa pysyminen edellyttää.
– Taso ratkeaa, kun tilanne vedetään yhteen. Lisämenotarpeita ei ihan mahdottomasti ole.
Päivähoitomaksujen korotus on yksi kipeistä leikkauksista, joista hallitus on näillä näkymin perääntymässä ja joka pitää paikata jonnekin muualle kohdennetulla leikkauksella. Myös asuntokaupan varainsiirtoveron poistamista harkitaan.
Talouden vauhdittajaksi toivotusta investointivarauksesta tehdään näillä näkymin päätöksiä vasta ensi keväänä. Investointivarauksesta on Orpon mukaan tehtävä lisää selvityksiä ennen päätöksiä. Uudistus tarkoittaisi käytännössä sitä, että investointeja tekevä yritys saisi lykätä veronmaksua.
Orpon mukaan kyse olisi ensivaiheessa satojen miljoonien ellei miljardin kustannuksesta.
Toiveet investointivarauksen hyödyistä nojaavat siihen, että yritysten veronmaksukyky paranisi pidemmällä aikavälillä. Asiantuntijat ovat kuitenkin olleet erimielisiä uudistuksen tehosta.
– Haluan nähdä ja tietää, että sillä on aidosti kasvua ja työllisyyttä parantavia vaikutuksia, Orpo perustelee.
Hallituksen on määrä toteuttaa yrittäjille suunnattuja helpotuksia suunnitellusti ensi vuoden alusta. Muille kuin osakeyhtiömuotoisille yrityksille on tulossa muun muassa yrittäjävähennys, ja arvonlisävero muuttuu maksuperusteiseksi.
Orpo haluaa, että hallitus arvioi vielä ensi keväänä, voidaanko työehdoista sopia aiempaa enemmän yrityksissä. Koko kilpailukykysopimusneuvotteluita uhanneeksi kiistaksi noussut paikallinen sopiminen on hiertänyt hallituksen ja palkansaajajärjestöjen välejä.
– Paikallisen sopimisen edistäminen on olennainen osa hallitusohjelmaa, ja meidän täytyy palata siihen puoliväliriihessä, Orpo sanoo.
Hän ei halua arvioida, mitä paikallisen sopimisen edistäminen voisi käytännössä tarkoittaa.
Kilpailukykysopimuksessa sovittiin, että yrityskohtaista sopimista lisätään työehtosopimusten kautta. Orpo sanoo haluavansa ensin nähdä, kuinka paljon yrityskohtainen sopiminen tällä tavoin lisääntyy ennen kuin jatkosta päätetään.
Palkansaajajärjestöissä on seurattu tuohduksissa kesän aikana kuultuja avauksia uusista työelämän kiristyksistä.
Orpo sanoo olevansa pahoillaan siitä, miten kokoomuksen eduskuntaryhmän aloite sunnuntailisien poistamisesta tulkittiin. Hänen mukaansa kokoomus ei esitä sunnuntailisistä luopumista, vaan siirtämistä paikallisesti sovittavaksi.
– Kunnioitan kilpailukykysopimusta ja toivon työmarkkinoille rauhaa.
Orpo toivoo, että perussuomalaiset käy keskustelun puolueen jäsenten rasistisista lausunnoista. Myös hallituspuolueiden on Orpon mielestä hyvä palata rasistisiin lausuntoihin.
– Meidän on hallituspuolueiden kesken hyvä käydä keskustelu, todeta se, että me olemme samassa hallituksessa ja meidän tulee toimia sen mukaisesti, että on hallitusvastuussa Suomessa.
Juttu päivitetty kokonaan kello 21.06