Oletko valmis, mikäli elämä kolhii? – yllävän moni sinkku ja avoliitossa elävä jättää varautumatta ikäviin yllätyksiin

Talous

Parisuhteen muoto vaikuttaa yllättäen myös suomalaisten taloudelliseen varautumiseen, selviää LähiTapiolan katsauksesta.

Kyselyyn vastanneista avoliitossa elävistä kaksi kolmesta sanoo varautuvansa elämän ikäviin yllätyksiin taloudellisesti. Joka kolmas avoliitossa elävä ei varaudu mitenkään.

Naimisissa olevien kohdalla tilanne on toisenlainen, sillä vain joka neljännelle avioituneelle taloudellinen varautuminen oli vierasta.

– Naimisissa olevat voivat varautua paremmin, koska heidän vastuunsa ovat keskimäärin isommat, LähiTapiolan yksityistalouden ekonomisti Hannu Nummiaro pohtii tiedotteessa.

Sinkkutalouksissa varautumattomuus on parisuhteessa eläviäkin yleisempää. Naimattomista 35 prosenttia sanoi, ettei säästä elämän  ikävät yllätykset mielessään.

Myös taloudellisen varautumisen syyt poikkeavat. Naimisissa olevat varautuvat vakavaan sairastumiseen, puolison tai läheisen kuolemaan, omaan kuolemaan ja eläkkeen pienuuten. Vähiten avioituneet varautuvat avioeroon.

Avoliitossa elävien syyt taloudelliseen varautumiseen ovat toisenlaiset, sillä heidän kohdallaan suurin syy varautua taloudellisesti oli työttömyys tai lomautus. Samoin sinkut varautuvat eniten työttömyyteen.

Nummiaro kuvaakin, että perhe on kuin pieni tulonjakojärjestelmä, jossa hetkellinen palkkatulojen menetys huolettaa vähemmän.

Nummiaron mielestä taloudellinen varautuminen olisi kuitenkin kaikille tärkeää riippumatta siitä, elääkö parisuhteessa tai ei ja onko lapsia tai ei.

– Kaikkien tulisi huolehtia taloudellisesta varautumisesta, koska säästäminen hyvinä aikoina on huomattavasti helpompaa kuin tinkiminen huonoina ainoina muutenkin vähemmistä tuloista.

Arjen katsaus -kyselyn toteutti Kantar TNS, ja siihen vastasi 1 034 suomalaista.