Oikeusministeriö: Kuntavaalit siirretään huhtikuulta kesäkuulle – kahdeksan yhdeksästä puolueesta hyväksyi siirron

Kuntavaalit

Kuntavaalit siirretään järjestettäväksi 13. kesäkuuta. Kahdeksan puoluetta yhdeksästä kannattaa kuntavaalien siirtoa kesäkuulle, kertoo oikeusministeriö Twitterissä.

Eduskuntapuolueet tekivät päätöksen vaalien siirtämisestä kokouksessa, jossa puoluesihteerit neuvottelivat oikeusministeriön väen kanssa aamupäivästä alkaen.

Siirtoa on perusteltu muun muassa terveysturvallisuudella.

Perussuomalaiset on kertonut julkisesti vastustavansa siirtoa.

Puoluesihteeri Simo Grönroos sanoi aiemmin tänään STT:lle, että perussuomalaiset vastustaa vaalien siirtoa myös kesäkuulle, joten yhteisymmärrystä siirtämisestä ei tulla saavuttamaan.

–  Ei näihin siirtoihin ole perusteita. Jos katsotaan maailmalle, siellä on järjestetty paljon, paljon pahemmissa koronatilanteissa vaaleja. Rapauttaa demokratian uskottavuutta, jos puolitoista kuukautta ennen vaaleja niitä lähdetään siirtämään, hän kertoi aamulla ennen kokousta.

Kuntavaalit piti järjestää 18. huhtikuuta, mutta oikeusministeriö ehdotti eilen vaalien siirtämistä epidemiatilanteen vuoksi.

Kommentit (16)

 • TOLONEN PASI

  Taas yksi sulka hattuun Marinin hallitukselle hienosta koronan hoidosta!

 • Nipsu

  Ainut oikea ratkaisu eli vaalien siirtäminen!!!! Hyvä hallitus ja muut puolueet ketkä olivat tätä mieltä. Turvallisuus on tärkeintä ja siitä Nipsu kiittää! Persut ovat haukkuneet hallitusta huonosta koronan hoidosta mutta nyt yhtäkkiä vaalit olisi pidettävä huhtikuussa koronasta viis – vähän kaksinaamaista sanoisin :-/

  • TOLONEN PASI

   Lukaiseppa Nipsu Kauppalehdestä sarjayrittäjä Jyri Engeströmin haastattelu, mitä mieltä hän on Suomen rokottamisesta. Jospa sinäkin lukemasi jälkeen lakkaisit ylistämästä hallituksen ”onnistumista”.
   Virossa onnistuu äänestys sähköisesti. Miksi ei meillä?
   Maskisähläykset, viestintä kaaos, rajojen auki pitäminen…
   Kyllä vaati poikkeuksellista ajattelutapaa jos kehuu hallitusta hyvästä koronan hoidosta.

   • Nipsu

    Tottakait asioita oisi voitu tehdä paremminkin mutta hyvinhän Suomessa on tilanne ollut moneen muuhun maahan verrattuna. En ole viestissäni ylistänyt mitään hallituksen hyvästä koronan hoidosta. Lue tarkemmin! Mutta nyt tilanne ei kestä sitä, että vaaleja pidetään huhtikuussa mitä persut vaativat. Tartuntatilanne on huonontumassa ja kuitenkin vaalit pitäisi pitää… Ei mene Nipsun kaaliin tuo! Sähköinen vaalisysteemi ei onnistu Suomessa tänä päivänä – sen tiedätkin. Tähän hätään sitä ei pystytä pitämään sähköisesti. Suomi ei ole Viro! Joten vaalien siirto ainut järkevä vaihtoehto. Siitä ylistän hallitusta ja muutamia opposion puolueita – en persuja!

  • Lukija21

   Vaalien siirtämiselläkö se korona talttuu? Nipsu on aika heikoilla.

   • Nipsu

    Olipas merkillinen kommentti :-/ Ei se ainakaan pahene! Ja vielä useampi uskaltaa vaaleissa äänestämään – eikö sekin ole hyvä asia? Kaikille tämä ei näemmä mene jakeluun… Onneksi suurimmalle osalle kuitenkin – järki voitti!

    • Lukija21

     Luuleeko Nipsu, että Keskustan kannatus nousee kahdessa kuukaudessa? Tai korona hellittää kesäkuun 13. päivään mennessä? Vaaleja on pidetty/pidetään paljon vaikeammissakin koronatilanteissa. Suomi uskottelee olevansa maailman huippu ICT osaamisessa. Edes vaaleja ei kyetä järjestämään sähköisesti, vaikka esim. verotus, liiketoiminta ym. voidaan hoitaa netissä. Hallituksen osaamattomuus tuli tässäkin ilmi.

     • Nipsu

      Toivoton tapaus :-/ Tässä ei ole kysymys onko Keskustan kannatus suurempi vaiko pienempi kesäkuussa. Tässä on terveys keskeisenä asiana ja se, että ihmiset paremmin uskaltavat äänestyspaikoille… Kyllä se viime vuonna oli selkeästi pienempi kesäkuussa kuin huhtikuussa, tartuntatapaukset! Vuodet eivät ole samanlaisia mutta luultavasti tartuntatilanne on paljon parempi kuin nyt huhtikuussa. Itse olisin valinnut syyskuun! Useammat ihmiset ovat myös saaneet rokotteensa silloin jne. jne… Ai niin – tehän olette rokotteita vastaan! En jaksa jankuttaa negatiivisten ihmisten kanssa. Käyttäkää aivonystyröitä edes joskus… Kaikki ei ajattele samalla vinoutuneella tavalla kuin te… Nipsu sanoo nyt STOP mutta vielä yksi juttu: Suomi ei ole USA eikä Burundi. Suomi on Suomi ja päättää itse millonka vaalinsa pitää! Emme me kysele Unkarilta, V-Venäjältä, Venäjältä lupaa siirtää vaalipäivää. Suomi osaa päättää sen ihan itse!!! Olen kuitenkin iloinen kesäkuun vaaleista… Nyt Nipsukin uskaltaa vaaliuurnille!

     • Lukija21

      Otan rokotteen heti, kun sen saan. Olen 74 v positiivisesti ajatteleva, kaikkia muita puolueita kuin vas, vihr, rkp ja liike nyt äänestänyt, vapaaehtoistyötä tekevä,
      älynystyröitä jonkin verran verran omaava ja veroja 35 % eläkkeestään maksava kansalainen. En ole ollut enkä tule olemaan minkään puolueen jäsen. Vaalien siirtäminen on täysin valtapuolueiden poliittinen juttu.

 • Lukija21

  Perustuslailla pyyhitään pyllyä. Kurkku suoraana huudettiin demokratian halventamista, kun Trump vaalien siirtämistä ehdotti. Voi voi noita RKP:n kukkahattuja.

  • Lukija64

   Jos olet tuota mieltä, niin tee kantelu. Kohteena alkuun perustuslakivaliokunta, oikeuskansleri ja miksei myös oikeusministeri ja -ministeriö. Voit pohtia myös eduskunnan haastamista. Ja sitten vissiin EU ja YK. Liekö vielä muitakin mahdollisia ja mahdottomia !
   Mitäs sitten, jos tai kun ei kantelut menekkään läpi ? Ilmeisesti muut ovat kuitenkin perustuslakia väärin tulkinneet. Tai eduskunta väärin säätänyt ?

   • Lukija21

    Suomenmaa 8.3.

    ”Kuntavaalien siirtämisestä on tehty useita kanteluja oikeuskanslerille.” Siis joku on ottanut Lukija 64:n pyynnön vakavasti.

    Edelleen sitä mieltä, että vaalien siirtäminen oli puhtaasti puoluepoliittinen päätös THL:n ”laskuharjoituksen” perusteella.

    • Lukija64

     Hyvä jos on joku ottanut. Varsinkin jos on älynnyt ettei nämä meidän kirjoittelut täällä lehdistössä mihinkään johda.
     Voidaan palata asiaan, kun päätöksiä tippuu julkisuuteen. Sitten voidaan miettiä lisää, että tehtiinkö tässä politiikkaa ja jos niin mikä taho vai mistä olikaan kysymys.
     Mikä ihme tuossa THL:n laskelmassa on niin ylivoimaista ymmärtää. Mielestäni ei mikään, jos lukea osaa.

     • Lukija21

      Ei luvuissa mitään muuta ihmettä ole kuin että THL itsekin varoittaa ottamasta niitä tosissaan. Jos seuraat muitakin tiedotusvälineitä kuin Suomenmaata, huomaat ehkä, että moni muukin vaalien siirtämistä ja THL:n lukuja ihmettelee. Palataan vain asiaan kuntavaalien jälkeen.

 • Lukija21

  Vaalien siirtämiselläkö se korona talttuu? Nipsu on aika heikoilla.

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen