Nuorten rokotukset alkavat, hallitus edistää koronapassia

”Vihreästä valosta” huolimatta on yhä epäselvää, milloin koronapassi voisi tulla käyttöön.
Korona

Suomi laajentaa koronarokotusten mahdollisuuden kaikille 12–15-vuotiaille. Koronaepidemian jälleen pahennettuna hallitus päätti torstaina myös koronapassin valmistelusta sekä uusista rajoituksista ravintolatoimintaan.

Nuorten rokottamisesta hallitus päätti sosiaali- ja terveysministeriön (STM) esityksen mukaisesti. Asetus tulee voimaan ensi maanantaina.

Lapsille ja nuorille tarjotaan STM:n mukaan Pfizerin ja Biontechin tai Modernan kehittämiä rokotteita. Ne ovat tällä hetkellä ainoat Suomessa käytössä olevat koronarokotteet, joilla on ehdollinen myyntilupa 12 ikävuodesta ylöspäin.

Rokotukset voidaan STM:n mukaan toteuttaa alueellisen harkinnan mukaan esimerkiksi kouluissa tai aikuisväestön joukkorokotusten yhteydessä.

Tähän asti koronarokotuksia on ollut mahdollista antaa kaikille 16 vuotta täyttäneille sekä niille 12–15-vuotiaille, jotka kuuluvat lääketieteellisiin riskiryhmiin.

Hallitus antoi myös omalta puoleltaan vihreää valoa koronapassin kehittämiselle.

Toistaiseksi ei ole kuitenkaan tietoa siitä, milloin passi voitaisiin mahdollisesti saada käyttöön. Pääministeri Sanna Marin (sd.) ei torstaina uskaltanut luvata passia käyttöön syksyksi.

Seuraavaksi passia valmistellaan usean ministeriön yhteistyönä STM:n johdolla. Tähän asti asiaa on selvitetty työ- ja elinkeinoministeriössä.

Koronapassilla on eri maissa mahdollistettu tapahtumien järjestäminen epidemian keskellä joko koronataudin sairastaneille, täysin rokotetuille tai negatiivisen testituloksen saaneille.

–  Tietenkin valmistelutyötä pitää tehdä ja paljon on vielä avoimia kysymyksiä, joihin tarvitaan vastauksia, joten tässä vaiheessa on vielä mahdotonta luvata, että passi tulee tai milloin se tulee, Marin sanoi.

Elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) mukaan hallitus oli linjauksessa ”erittäin yhtenäinen”.

Epidemianhoitoon Suomessa käytetyn hybridistrategian päivityksen valmistelu on Marinin mukaan yhä kesken. Päivityksestä on hänen mukaansa tarkoitus päättää ensi viikolla.

–  Hallituksen lähtökohtana on, että strategiaa päivitetään ajatuksella, miten pitäisimme yhteiskuntaa auki tulevan syksyn aikana, Marin sanoi.

Hallitus on päättänyt uusista ravintolarajoituksista sunnuntaista alkaen. Leviämisvaiheen alueilla anniskelu loppuu klo 22 ja kiihtymisvaiheen alueilla klo 24.

Baareissa käytössä saa olla vain puolet ja muissa ravintoloissa 75 prosenttia asiakaspaikoista. Lisäksi leviämisvaiheen alueilla määräys koskee aiemmasta poiketen myös ulkoterasseja, ja niillä tulee voimaan myös tanssi- ja karaokekielto.

Matkailu- ja ravintola-alan etujärjestö MaRa ry protestoi voimakkaasti rajoituksia vastaan.

–  Näyttää siltä, että valtioneuvosto tuijottaa vain ilmaantuvuuslukuja eikä rokotusten etenemisellä eikä tehosairaanhoidon vähäisyydellä ole merkitystä, MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi sanoi järjestön tiedotteessa.

Leviämisvaiheessa ovat Varsinais-Suomi, Pirkanmaa ja Kymenlaakso sekä pääkaupunkiseutu. Kiihtymisvaiheessa on 10 maakuntaa sekä pääkaupunkiseudun ulkopuolinen Uusimaa.

Vain perustason alueilla Pohjois- ja Keski-Pohjanmaalla sekä Etelä-Savossa ja Lapissa ei ole voimassa erillisiä ravintolarajoituksia.