Nuorten ilmastokokous vaatii rajuja ilmastotekoja päättäjiltä

Nuorten ilmastokokous

Nuorten ilmastokokous vaatii radikaaleja muutoksia Suomen ilmastopolitiikkaan.

Nuoret vaativat julkilausumassaan, että lainsäädäntöä tulisi arvioida ennen kaikkea ilmaston näkökulmasta.

Julkilausumassa ehdotetaan esimerkiksi hiiliveron käyttöönottoa, hiilinielujen kasvattamista ja ilmastokasvatuksen ottamista mukaan opetussuunnitelmiin.

Nuorten Agenda 2030 -ryhmän puheenjohtaja Siiri Mäkelän mukaan Suomen pitäisi ottaa ilmastopolitiikassa edelläkävijän rooli ja pyrkiä hiilineutraaliuteen jo ennen vuoden 2030 tavoitetta.
– Se tarkoittaa radikaaleja toimenpiteitä, jotka toteutetaan heti, Mäkelä kommentoi

Yli 500 nuorta kokoontuu tänään Nuorten ilmastokokoukseen Finlandia-talossa Helsingissä. Ilmastokokouksen järjestää Nuorten Agenda2030 -ryhmä yhteistyössä Sitran kanssa.

– Kokouksella haluttiin tuoda nuorten ääni mukaan ilmastokeskusteluun. Kokous on myös tapaamispaikka ilmastosta huolestuneille ja ahdistuneille nuorille, Mäkelä sanoo.

Kokouksen yhtenä huolenaiheena ovat kasvavat hiilidioksidipäästöt.

Julkilausuman mukaan vuonna 2018 päästöt kasvoivat ensi kertaa neljään vuoteen.  Julkilausumassa päästöistä syytetään talouskasvua, ja vaaditaan ympäristölle reilumpaa talousjärjestelmää.

Ratkaisuiksi ehdotetaan muun muassa kiertotalouden tehostamista ja kertakäyttökulutuksesta luopumista.

Päättäjien painostamisen lisäksi julkilausumassa rohkaistaan yksittäisiä kansalaisia toimimaan.

– Yksilön toiminnalla on merkitystä ja varsinkin yksilön poliittisella toiminnalla. Ihmiset voivat liittyä yhteen, kirjoittaa adresseja ja vaatia muutosta päätöksentekijöiltä, Mäkelä luettelee.

Juttua täydennetty klo 16.44.