Nokian Renkaat putosi rajusti tappiolle huhti-kesäkuussa – vetäytyminen Venäjältä yhä työn alla

Osake lähti luisuun tulosjulkistuksen jälkeen, vuoden alusta arvosta on huvennut jo yli kaksi kolmannesta
Talous

Rengasvalmistaja Nokian Renkaat teki huhti-kesäkuussa 203 miljoonan euron liiketappion, kun liikevoitto viime vuoden samalla jaksolla ylsi 82 miljoonaan euroon. Liikevaihto nousi kuitenkin 16 prosenttia ja oli 482 miljoonaa, kun renkaiden kysyntä jatkui hyvänä.

Tulosjulkistuksen jälkeen yhtiön osake lähti yli seitsemän prosentin luisuun pörssissä. Vuoden alusta kurssista on huvennut jo yli kaksi kolmasosaa.

Yhtiö ilmoitti kesäkuussa aloittavansa hallitun vetäytymisen Venäjältä, jossa sillä on suuri tehdas. Yhtiön hallitus totesi tuolloin, että Nokian Renkailla ei ole enää edellytyksiä jatkaa toimintaa kestävällä tavalla Venäjällä.

Toimitusjohtaja Jukka Moision mukaan eri vetäytymisvaihtoehtoja arvioidaan parhaillaan ja keskustelut mahdollisten ostajien kanssa ovat käynnissä. Osana vetäytymistä yhtiö teki toisella vuosineljänneksellä yli 300 miljoonaa euroa arvonalennuksia ja alaskirjauksia.

– Jatkossa keskitymme kasvumahdollisuuksiin muilla ydinmarkkinoillamme, ilman Venäjää, Moisio sanoi tiedotteessa.

Tämän vuoden liikevoitto on Venäjän jättämisen seurauksena jäämässä selvästi alle viime vuoden tuloksen, yhtiö ennakoi. Liikevaihto jää viime vuoden tasolle tai laskee siitä. Viime vuoden liikevoitto oli 268 miljoonaa ja liikevaihto 1 714 miljoonaa.

Kun Venäjän rengastoimitukset jäävät pois, on Nokian Renkaiden myynti jäämässä loppuvuonna heikommaksi erityisesti Keski-Euroopassa.

– Teemme töitä monella osa-alueella tuotteidemme saatavuuden turvaamiseksi. Olemme jatkaneet kapasiteetin kasvattamista tehtaillamme Suomessa ja Yhdysvalloissa, Moisio sanoi.

Samalla yhtiö on valmistellut uuden tuotantokapasiteetin kehittämistä Euroopassa, mikä on Moision mukaan yksi yhtiön tärkeimmistä prioriteeteistä keskipitkällä aikavälillä.