Niinistö tapaa Trumpin uudemman kerran Valkoisessa talossa

Lokakuussa järjestettävässä tapaamisessa on määrä keskustella muun muassa USA:n ja Suomen välisestä yhteistyöstä

Presidentti Sauli Niinistö tekee työvierailun Yhdysvaltoihin ja tapaa presidentti Donald Trumpin 2. lokakuuta Washingtonissa, kertoi presidentin kanslia keskiviikkona.

Valkoisessa talossa järjestettävässä tapaamisessa presidentit keskustelevat mahdollisuuksista lisätä maiden välistä yhteistyötä muun muassa Euroopan ja arktisen alueen turvallisuuteen liittyen. Lisäksi esillä ovat tavat edistää maiden välistä kaupallista ja teknologista yhteistyötä.

Keskustelun ja työlounaan jälkeen presidentit pitävät yhteisen lehdistötilaisuuden.

Niinistö on viime vuosina tavannut useamman kerran Trumpin. Esimerkiksi viime vuoden heinäkuussa hän tapasi Trumpin kahden kesken Helsingissä Trumpin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin tapaamisen yhteydessä.

Ensimmäisen kerran Niinistö ja Trump tapasivat vuoden 2017 elokuussa. Myös tuolloin tapaamispaikkana toimi Valkoinen talo. Keskeisimmäksi puheenaiheeksi tapaamisessa nousi turvallisuus.

Presidentit puhuivat yhteisessä tiedotustilaisuudessa globaalista turvallisuustilanteesta kuten turvallisuustilanteesta Itämerellä, terrorinvastaisesta taistelusta sekä Venäjä-suhteista.

Lehdistötilaisuudessa koettiin myös huvittava hetki, kun Trump erehtyi luulemaan kahta vaaleahiuksista suomalaistoimittajaa yhdeksi ja samaksi henkilöksi.

Kuluvan viikon sunnuntaina Niinistö matkustaa New Yorkiin osallistuakseen YK:n yleiskokouksen avajaisviikolle.

Niinistö pitää Suomen kansallisen puheenvuoron yleiskokouksessa ensi viikon tiistaina. Hän osallistuu tiistaina myös YK:n pääsihteerin Antonio Guterresin lounaalle sekä Trumpin isännöimälle vastaanotolle.

Maanantaina Niinistö puhuu Guterresin isännöimässä ilmastohuippukokouksessa. Presidentin ohjelmassa on lisäksi useita kahdenvälisiä tapaamisia. Niinistö tapaa muun muassa Georgian, Puolan ja Kazakstanin presidentit.

Niinistön matka New Yorkissa jatkuu ensi viikon keskiviikkoon saakka.