Naiset ovat vähentäneet lihansyöntiä ja lentämistä, mutta miehet vitkuttelevat kestävissä elämäntapamuutoksissa, kertoo tutkimus

Kuluttaminen

Naiset ovat eturintamassa muuttamassa elämäntapojaan entistä kestävämmiksi ja vähentämässä ilmastovaikutuksiaan. Miesten käyttäytymistapojen muuttaminen on haasteellisempaa, selviää Joutsenmerkin tuoreesta tutkimuksesta.

Tutkimuksen mukaan 70 prosenttia pohjoismaisista naisista uskoo, että olemme matkalla kohti ympäristökatastrofia, jos emme muuta tapojamme nopeasti. Naiset erottuvat miehistä siinä, että he ovat kahden viime vuoden aikana tehneet paljon vähentääkseen omaa ympäristövaikutustaan.

Esimerkiksi 40 prosenttia naisista on vähentänyt lihansyömistä, kun miehillä vastaava luku on 24 prosenttia.

Naisista 60 prosenttia on myynyt tai kierrättänyt perheen vanhoja vaatteita, miesten kohdalla näin on tehnyt kolmannes vastaajista.

Viidesosa naisista ilmoittaa vähentäneensä lentomatkustamista, miesten vastaava luku jää neljä prosenttiyksikköä matalammaksi.

Ympäristömerkintä Suomen toimitusjohtaja Riikka Holopainen sanoo tiedotteessa, että tämän päivän päivän edelläkävijät pohtivat, millainen kuluttaminen on ilmaston ja luonnonvarojen kannalta kohtuullista.

– Ympäristön lisäksi he ovat kiinnostuneita tuotannon eettisyydestä, eli esimerkiksi työntekijöiden oloista, Holopainen tietää.