Näin Kelaa on huijattu maksamaan turhia etuuksia, kertoo HS – perhe sai väärin perustein yli 100 000 euroa

Kela

Kela tekee poliisille vuosittain yli tuhat tutkintapyyntöä etuushuijauksista, uutisoi Helsingin Sanomat (HS).

Selvästi yleisin rikosnimike on petos. Niiden osuus kipuaa yli 80 prosenttiin epäilyistä. Tyypillisin Kelaan kohdistuva huijaus kohdistuu joko työttömyysturvaan, yleiseen asumistukeen tai perustoimeentulotukeen.

Useimmiten kyse on siitä, että etuuksia saava henkilö ei ilmoita esimerkiksi työllistymisestään tai asumistilanteensa muutoksista.

Keskimäärin Kelalta on saatu huijattu 4 900 euroa.

Kela-huijauksissa on mukana myös törkeitä tapauksia.

HS kertoo nuoresta naisesta, joka marssi lääkärin vastaanotolle ja paljasti neljä vuotta kestäneen huijauksen. Nainen oli valehdellut lääkäreille ja opettajille olevansa lähes sokea. Hänen vanhempansa olivat jo aiemmin valehdelleet, että perheen isä oli menettänyt näkökykynsä 90-prosenttisesti.

Kela maksoi perheelle etuuksia väärin perustein yli 100 000 euron verran. Vanhemmat saivat vankeusrangaistukset muun muassa törkeistä petoksista.

Petostuomion sai myös perhe, joka ei ollut ilmoittanut muutostaan.  Lapsilisiä oli maksettu väärin perustein kymmenen vuoden ajan vanhemman pankkitilille. Maksettujen etuuksien kokonaismäärä oli yli 44 000 euroa.

HS kertoo myös, että usein petoksista syytetyt ovat vedonneet huonoon kielitaitoonsa. Tämä on oikeuden asiakirjojen mukaan vähentänyt syytettyjen mahdollisuuksia ymmärtää etuusbyrokratian koukeroita.

Oikeuden päätöksistä selviää, että useimmiten kielitaidottomuuden ei ole katsottu olleen riittävä syy ilmoittamatta jättämiselle.