Näin käy, jos syöt ranskalaisia kolmesti viikossa
Ranskalaisia perunoita ainakin kolmesti viikossa syövät sairastuivat tyypin 2 diabetekseen viidenneksen todennäköisemmin kuin muut.
Muulla tavoin kypsennetty ja valmistettu peruna ei liittynyt diabetesriskiin tuoreessa tutkimuksessa.
Tutkimuksessa hyödynnettiin yli 200 000 aikuisen yhdysvaltalaisen terveystietoja, joita kerättiin yli 30 vuoden ajan. Seurannan aikana 22 000 osallistujaa sairastui tyypin 2 diabetekseen.
Kolme ylimääräistä annosta ranskalaisia perunoita viikossa oli yhteydessä 20 prosenttia suurempaan sairastumisriskiin. Ranskalaisissa perunoissa on paljon suolaa ja epäterveellisiä rasvoja.
Tutkijoiden mukaan tyypin 2 diabeteksen riski pienenee huomattavasti, kun ranskalaiset perunat korvataan täysjyväviljalla, kuten ruskealla riisillä, kvinoalla tai kauralla.
Tutkimuksesta kertoo muun muassa uutispalvelu Duodecim.