MustReadin kysely: Sote-valiokunnan jäsenet pitävät asiakasseteliä riskinä – "Uudistusta tehdään kokoomuksen johdolla"
Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan 17 jäsenestä ainakin yhdeksän kokee, että sote-uudistuksessa on isoja riskejä.
Edes kaikki hallituspuolueiden kansanedustajat eivät ole yksimielisesti hallituksen esityksen takana.
Verkkojulkaisu MustRead kysyi sote-valiokunnan jäseniltä, onko Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n pääjohtaja Juhani Eskolan huoli sote-uudistuksen isoista riskeistä on aiheellinen.
Eskola totesi viime viikolla , että hallituksen esittämät sote-ratkaisut lisäävät kustannuksia, erikoissairaanhoito pirstaloituu ja koko systeemistä tulee vaikeasti hallittava.
Kyselyyn vastasi seitsemän kansanedustajaa, joista jokainen piti Eskolan huolta aiheellisena.
Samoin vastasivat valiokunnan jäsenet Sari Sarkomaa (kok.) sähköpostilla ja Sari Raassina (kok.) puhelimessa.
Eskolan mukaan erityisesti sote-esityksessä ehdotettuun asiakasseteliin liittyy ongelmia. Ehdotetut ratkaisut lisäävät kustannuksia aiempiin ehdotuksiin verrattuna ja asetettua kolmen miljardin säästötavoitetta on entistä vaikeampi saavuttaa, Eskola arvioi THL:n tiedotteessa.
Sote-uudistuksen alkuperäiset tavoitteet on unohdettu.
MustReadin kyselyyn nimettöminä vastanneet seitsemän sote-valiokunnan jäsentä ovat yksimielisiä siitä, että Eskola on oikeassa.
– Lakiteksti korjaantuisi, jos maakunnan liikelaitokselta poistettaisiin velvoite tarjota asiakaseteliä. Tarjoaminen voisi olla mahdollista mutta ei pakotettua, yksi vastaajista kirjoittaa.
– Asiakassetelillä ohjataan julkisia varoja yrityksille. Tämä voi vaarantaa muun muassa koko päivystysjärjestelmän. Sote-uudistuksen alkuperäiset tavoitteet on unohdettu, kyselyyn vastannut kansanedustaja toteaa.
– Tätä uudistusta tehdään kokoomuksen johdolla, mikä on erikoista, sillä kumpikaan sote-ministereiden salkuista ei ole kokoomuksella, kolmas vastaaja ihmettelee.
Sarkomaa kertoo tunnistavansa Eskolan esittämän riskin.
Hän kuitenkin korostaa, että sosiaali- ja terveysministeriön virkamiehet muokkaavat soten valinnanvapauden laajentamiseen liittyviä kohtia vastatakseen asiantuntijoiden, kuten THL:n nostamiin huoliin.
Myös Raassina myöntää, että Eskolan mainitsema riski on mahdollinen, mutta korostaa, että sote on kokonaisuus.
– Kyllä se riski on olemassa, mutta siinä on myös mahdollisuudet isoihin kokonaissäästöihin, Raassina sanoo.