MTV: Poliisi estänyt alkuvuonna kymmenkunta massamurhaa

Massamurhat

Poliisi on estänyt alkuvuonna ennalta kymmeniä vaaralliseksi tai huomattavan vaaralliseksi arvioituja väkivallantekoja Suomessa, kertoo keskusrikospoliisin (KRP) tiedusteluosaston päällikkö MTV:lle.

KRP:n Sanna Palo kertoo MTV:n Uutisextran haastattelussa, että koulusurmaa suunnittelevia tai sellaisella uhkaavia on ollut parikymmentä. Lisäksi erilaisia massamurhia suunnittelevia on ollut kymmenisen tapausta.

Palo sanoo STT:lle, että massamurhaksi luetaan esimerkiksi perhesurmat. Tapaukset ovat olleet ympäri maata.

– Parisenkymmentä tapausta on arvioitu vaaralliseksi ja huomattavan vaaralliseksi saman verran. Ne on onneksi pystytty ennalta estämään ja puuttumaan varhaisessa vaiheessa, kun on saatu ensimmäinen vihje henkilöstä, joka fantasioi joukkosurman tekemisestä. Jokainen tapaus on liikaa, jos se pääsee tapahtumaan, hän sanoi MTV:lle.

KRP on lähtenyt tänä vuonna määrätietoisesti torjumaan joukkosurmia ihannoivien ja suunnittelevien henkilöiden aikeita.

Keskusrikospoliisi perusti keväällä uhka-arviotoiminnan, jonka tavoitteena on paljastaa ja estää ennalta kohdennettu väkivalta sekä arvioida uhkataso. KRP ja paikallispoliisi tekevät tiivistä yhteistyötä mahdollisten uhkien tunnistamisessa.

– Paikallispoliisi tietää nopeasti, onko henkilöllä mielenterveysongelmia tai muuta. Me koordinoimme toimintaa valtakunnan osalta, Palo kertoi puolestaan STT:lle.

Palon mukaan poliisin tiedustelussa seurataan tälläkin hetkellä kymmeniä ihmisiä, joiden epäillään suunnittelevan joukkosurmaa muun muassa internetissä. He ihannoivat esimerkiksi aiempien joukkosurmien tekijöitä.