MT: Viennin takkuaminen on rahaministeri Vanhasen suuri pelko, kommentoi kiistaa EU:n koronapaketista – “sanon tämän niin suoraan kuin kokemuksellani osaan“

Talous

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) painottaa, että Suomen kotimarkkinan elpyminen edellyttää viennin piristymistä.

– Suuri huoleni liittyy vientiin. Olemme vientimaiden ja niiden investointien kehityksestä riippuvaisia, Vanhanen kirjoittaa Maaseudun Tulevaisuuden kolumnissaan.

Vanhanen muistuttaa, että Euroopan suurten talouksien virkoaminen on Suomen kaltaiselle vientimaalle tärkeää.

– Keskellä kiivasta EU:n elvytyspakettia koskevaa keskustelua sanon tämän niin suoraan kuin kokemuksellani osaan: eteläisen Euroopan suurten talouksien elpyminen vaikuttaa suoraan erityisesti Saksan ja muiden meille tärkeiden vientimaiden elpymiseen, ja ne taas ratkaisevat meidän pärjäämisemme.

Vanhanen näkee, että finanssikriisin jälkeinen kymmenen vuotta kestänyt hidas toipuminen ja velkaantuminen johtui juuri viennin ongelmista.

Ministeri huomauttaa, että Suomen kilpailukyky parani vasta Juha Sipilän (kesk.) hallituksen aikana.

– Mitä nopeammin yhteinen talousalueemme käynnistyy, sitä pienemmäksi ja lyhyemmäksi muodostuu koronan velkahäntä.

Kaikki ennusteet kielivät Vanhasen mukaan siitä, että Suomen kansantalous romahtaa samassa mittakaavassa kuin 1990-luvun lamassa ja finanssikriisissä.

– Riippuen epidemian hoidosta kotimaassa ja vientimaiden heräämisestä pudotus saattaa jäädä ajallisesti hieman lyhyemmäksi.

Vanhanen kuitenkin kokee, että selviäminen talouden haasteista vaatii viennin piristymisen ja kotimaisten innovaatioiden lisäksi toimia työllisyyden nostamiseksi ja tuottavuuden parantamiseksi.

– Tältä välttämättömyydeltä ei kannata ummistaa silmiään.

Kommentit (2)

  • Lukija5

    Vanhasen palikat ovat vähän sekaisin. Ei meidän rahoilla, eikä muidenkaan maiden, pelasteta etelän kuralla olevia talouksia. Jos nuo etelään hukkaan heitetyt miljardit olisi pantu oman maan yritysten kilpailukyvyn edistämiseen, niin jotain toivoa paremmasta ehkä olisi voinut odottaa. Nyt on rahat pistetty kankkulan kaivoon. …että sellaista osaamista.

  • Lukija26

    Valtiovarainministeri Matti Vanhanen on paras vaihtoehto hoitamaan Suomen taloutta nyky Hallituksessa . Olemme EU : ssa toimimme yhdessä sopimuksilla ja lukija (5) saisi olla kiinnostuneempi miten Suomi tulee hyötymään näistä (750miljardista) ,joilla Euroopan EU- valtioita koitetaan elvyttää ”KORONAN ” aiheuttamista taloudellisista ongelmista ? Nyt pitää olla Hereillä . Uskon ,että myös tulosta saamme ,jos tulemme jatkamaan pääministeri Sipilän ,viitoittamaa johtamansa Hallituksen tietä kohti työllisyysasteemme kehittämistä (68% tista 72,5 % ttiin ) (2015- 2019) .Saatiin (140000) tuhatta uutta työpaikkaa . Kun jatkamme yhtähyvällä innolla ja yhteistyöllä tulee työpaikkojemme ja kansainvälinen kilpailukykymme kohenemaan ja työllisyysasteemme kohoamaan vielä entisestään , myös Marinin hallituskokoonpanon aikana ! Tämä kuitenkin vaatii päätöksiä ja oikeita tekoja ,osaamista ja pitkiä työrupeamia nykyhallitukseltamme sekä kaikilta hallituksessa olevilta tahoilta ”yhteistyökykyä ” . Eduskunta maan korkeimpana valvojana on kovalla paikalla seuratessaan tilannetta Miten nykyhallitus tulee onnistumaan ?

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen