"Moraalitonta, käsittämätöntä, oikeustajun vastaista" – kansanedustajat kilpailivat kielikuvissa haukkuessaan sopeutumiseläkejärjestelmää

Ratkaisu tehdään kevään aikana
Sopeutumiseläkkeet

Kansanedustaja toisensa jälkeen kritisoi ankarasti kansanedustajien sopeutumiseläkejärjestelmää eduskunnassa, kun sopeutumiseläkkeen poistamista vaativa kansalaisaloite tuli torstaina lähetekeskusteluun.

Asiaa sivuttiin aiemmin päivällä jo eduskunnan kyselytunnilla, jolloin hallitukselta tivattiin toimenpiteitä sopeutumiseläkkeiden suhteen. Pääministeri Juha Sipilä totesi asian olevan eduskunnan, eikä hallituksen käsissä.

– Hallitus luottaa siihen, että eduskunta tämän asian ratkaisee aikanaan.

Puolueet oikealta vasemmalle esittivät toinen toisensa jälkeen kritiikkiä vallitsevaa järjestelmää kohtaan.

– Varmasti eniten tunteita herättävät nämä selvät väärinkäytökset. Siinä on se valuvika, että se ei huomioi pääomatuloja, mikä mahdollistaa sen kikkailun, että vaikka oikeasti on tuloja, niin ollaan sopeutumiseläkkeellä, joka on siis tarkoitettu työttömyysturvaksi, vasemmistoliiton Silvia Modig arvioi.

Perussuomalaisten Kike Elomaan mukaan on käsittämätöntä, että pääomatuloilla ja osa-aikatyöllä kikkailu on mahdollista järjestelmässä.

– Kansanedustajan sopeutumiseläke on täysin moraaliton, Elomaa jyrisi.

Ennen vuotta 2011 eduskuntaan valitut kansanedustajat ovat oikeutettuja sopeutumiseläkkeeseen, jos he ovat toimineet kansanedustajina vähintään seitsemän vuotta. Sopeutumiseläke korvattiin vuonna 2011 sopeutumisrahalla.

Sopeutumiseläkkeeseen pohditaan eduskunnassa jo muutoksia. Virkamiehet valmistelevat parhaillaan vaihtoehtoisia malleja, joiden perkaamisen eduskuntaryhmien puheenjohtajat aloittavat näillä näkymin pääsiäisen jälkeen.

– Sopeutumiseläke on selvästi ihmisten oikeustajun vastainen järjestelmä, vihreiden Ville Niinistö sanoi.

Kokoomuksen Ben Zyskowiczin mukaan vanhassa järjestelmässä on epäkohtia. Hän toivoo, että asiassa edetään järjestäytyneesti ja yhteistyössä.

– Toivoisin, että eduskuntaryhmät voisivat sopia yhdessä tarvittavista, välttämättömistä muutoksista.

Muun muassa SDP:n Johanna Ojala-Niemelä peräänkuulutti kansalaisten oikeustajun huomioimisen lisäksi laajempaa näkökulmaa keskusteluun.

– Tehtävänämme on myös huolehtia siitä, että tähän (kansanedustajan) tehtävään halutaan myös jatkossa ja että edut ovat sillä tasolla, ettei synny korruptioriskiä, hän sanoi.

Sopeutumiseläkeasiasta käyty lähetekeskustelu ei vanginnut suurta määrää kansanedustajia suureen saliin. Vielä aiemmin iltapäivällä kyselytunnilla väkeä riitti pilvin pimein.

– Itse asiassa odotin tätä (sopeutumiseläke)keskustelua ja odotin hiukan vilkkaampaakin keskustelua, mutta sali jostain syystä nyt kyselytunnin jälkeen yllättävästi tyhjeni, sinisten Kaj Turunen pohdiskeli.