Miksi baarit saavat olla auki, mutta lasten harrastuksia rajoitetaan? – ministeri Saarikko avaa koronatilannetta ja kannustaa jaksamaan rajoituksia

Aikuisten pitää hoitaa oma tonttinsa niin hyvin, että lapset ja nuoret pääsevät mahdollisimman pian takaisin harrastamaan ja näkemään kavereitaan, Saarikko sanoo
Koronarajoitukset

Suomen koronatilanne on vakava, tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk.) sanoo.

Hallitus käsitteli tiistaina virusmutaatioiden leviämistä Suomessa. Kun ennen joulua toive oli rajoitusten löysäämisestä, nyt rajoituksia joudutaan kiristämään, Saarikko kirjottaa Facebookissa.

Hän toteaa, että jokainen suomalainen on koronan leviämisen estämisessä aktiivinen tekijä, ei pelkkä hallinnollisten rajoitusten kohde.

– Jotta rajoitukset toimivat, suomalaisten pitää ymmärtää niiden tarve ja tukea rajoituksia. Jokainen rajoitus on turha, jos ihmiset eivät noudata sitä tai etsivät keinoja kiertää rajoitusta.

Miksi baarit saavat olla auki, mutta lasten harrastuksia rajoitetaan?

Saarikko vastaa monia hämmästyttävään kysymykseen.

– Baarien sulkeminen ei ole nykyisellä ravintoloita koskevalla lainsäädännöllä mahdollista ilman poikkeuslainsäädäntöä. Yksityisten elinkeinoharjoittajien toiminnan rajoittaminen on aivan oikein monen lukon takana. Siksi baarien tai kuntosalien sulkeminen on hankalampaa kuin vaikkapa julkisten tilojen sulkeminen.

– Koronaviruksen torjunnassa eduskunnan käsittelyssä olevat työkalut tarvitaan kuitenkin työkalupakkiin. Siksi eduskunnan pitää hyväksyä uusi tartuntatautilaki, Saarikko selvittää.

Ovatko lasten ja nuorten rajoitukset kohtuuttomia? Saarikko kertoo olevansa todella huolissaan lasten ja nuorten tilanteesta.

– Hallitus päätti eilen tärkeän linjan koronarajoituksiin: aikuisten rajoitukset pitää aina ensin ottaa maksimaalisesti käyttöön ennen kuin lasten ja nuorten elämää rajoitetaan.

– Itse ajattelen, että meistä jokaisen tavoitteena pitää olla, että me aikuiset hoidamme oman tonttimme niin hyvin, että lapset ja nuoret pääsevät mahdollisimman pian takaisin harrastamaan ja näkemään kavereitaan. Koulujen lähiopetuksen sulkeminen on viimesijainen vaihtoehto.

Vieläkö pitää jaksaa rajoituksia?

Kyllä, jokaiselta vaaditaan nyt henkistä kanttia ja sisuista sitkoa, Saarikko sanoo.

– Erityisesti pitää nähdä heidät, joille tämä koronavuosi on raskas sairauden, toimeentulon tai yksinäisyyden vuoksi.

Nyt täytyy sekä tukea lähimmäisiä että huolehtia omasta hyvinvoinnista, Saarikko ohjeistaa. Hän rohkaisee tekemään niitä mukavia asioita, jotka ovat sallittuja.

– Voimme edelleen esimerkiksi keittää kahvit termospulloon ja lähteä luontoon. Se auttaa, ainakin vähän.

Mikä on Suomen koronatilanne? Tilanne on vakava. Hallitus käsitteli eilen virusmutaatioiden leviämistä Suomessa. Kun…

Julkaissut Annika Saarikko Tiistaina 26. tammikuuta 2021