Mikko Savola vierailusta Tukholmaan: En olisi uskonut, että käymme kertomassa tämän ruotsalaisille

Politiikka

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunta kävi erinomaisia keskusteluja ruotsalaisten kollegojen kanssa, keskustan kansanedustaja Mikko Savola kertoo torstaisesta valiokuntamatkasta Tukholmaan.

Suomen Nato-jäsenyydestä puhuttiin Savolan mukaan jo hyvin suorin sanoin.

– En olisi kieltämättä uskonut tätä päivää, että tulemme kertomaan ruotsalaisille, että Suomi tulee liittymään Natoon, Savola kirjoittaa Facebookissa.

Savola toteaa, että Suomi etenee nyt vauhdikkaasti Nato-polulla, mutta Ruotsi on vielä kannoissaan varovainen.

– Meidän viestimme oli selkeä yli puoluerajojen. Toiveemme myöskin oli, että Ruotsi tulisi mukaan ja voisimme käynnistää jäsenyysneuvottelut Natossa yhdessä. Tarvittaessa etenemme kuitenkin edeltä, Savola kirjoittaa.

Terveisiä Tukholmasta. En olisi kieltämättä uskonut tätä päivää, että tulemme kertomaan ruotsalaisille, että Suomi tulee…

Julkaissut Mikko Savola Torstaina 21. huhtikuuta 2022

Ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja Erkki Tuomioja (sd.) kertoo Helsingin Sanomille (HS), että hänen mielestään oli tärkeää kertoa ruotsalaisille, että Suomen Nato-jäsenyyden hakeminen näyttää selvältä.

– Kerroin, että Suomessa on sekä yleisessä mielipiteessä että eduskunnassa vahva enemmistö, mikä johtaa siihen, että Suomi tullee lähiviikkoina, kevään aikana vielä, lähettämään jäsenhakemuksensa Natoon. Tämän totesin siitä riippumatta, pidänkö sitä itse hyvänä vai huonona asiana, Tuomioja sanoi HS:lle Tukholmassa.

Kokoomuksen kansanedustaja Elina Valtonen toteaa HS:lle, että ”me olemme nyt täällä koettaneet kaiken maailman sirkustempuilla kertoa, että se päätös on tehty”.

Valiokuntaa johtavan Jussi Halla-ahon (ps.) mukaan kesken Suomen ja Ruotsin valiokuntien kokouksen tuli julki tieto siitä, että Ruotsin hallitus pyrkii nopeuttamaan omaa Nato-selvitysprosessiaan.

– Tämä tieto herätti tyytyväistä huvittuneisuutta ruotsalaisissa, Halla-aho kuvaili HS:lle.

Ulkoasianvaliokunnan keskustalaiset jäsenet Savola ja Jouni Ovaska toteavat yhteisessä tiedotteessaan, että valiokunnan torstaisella matkalla Tukholmaan oli mitä parhain ajankohta.

Eduskunta oli juuri edellispäivänä käynyt keskustelun hallituksen antamasta turvallisuusselonteosta, ja sen antia käytiin läpi ruotsalaiskollegojen kanssa.

Ovaska ja Savola katsovat, että Nato-keskustelu Ruotsissa on joitakin viikkoja Suomea jäljessä.

– Kuitenkin eteneminen näyttää hyvin samankaltaiselta: kansan enemmistö on kääntynyt tukemaan maan Nato-jäsenyyttä ja ministeriöt valmistelevat selvitystä ajankohtaisesta turvallisuuspoliittisesta tilanteesta.

– Ruotsin sosialidemokraatit aloittavat oman kannanmuodostuksensa tänään perjantaina. He tulevat käytännössä määrittämään, minkä suunnan Ruotsi valitsee.

Ovaska ja Savola painottavat, että Suomella on selkeä sapluuna Nato-jäsenyyden hakemiseksi.

– Kerroimme tästä ruotsalaiskollegoillemme ja kannustimme heitä yhteiselle tielle. On tärkeää koordinoida etenemistä yhdessä, mutta varmasti kävi selväksi, että Suomi on tarvittaessa valmis etenemään myös yksin.