Mika Niikko pitää SK:n juttua hänen Kiina-yhteyksistään virheellisenä – "Luo kuvaa kytköksistä, joita ei ole olemassa"

Erkki Tuomioja odottaa Niikon selvitystä juttuun liittyen
Perussuomalaiset

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Mika Niikko (ps.) pitää Suomen Kuvalehden juttua hänen Kiina-yhteyksistään virheellisenä.

Niikon mukaan lehti luo kuvaa kytköksistä, joita ei ole olemassa.

Niikko sanoo tiedotteessa, että hänellä ei ole yritystoimintansa suhteen mitään salattavaa.

SK:n mukaan Niikko ja hänen puoluetoverinsa Ville Vähämäki salasivat osakkuutensa Kiinan valtioon kytkeytyvässä teknologiayhtiössä.

Niikko sanoo, että hän ei ole julkisissa ilmoituksissaan salannut mitään ja on ilmoittanut kaikki ilmoitusvelvollisuuden piiriin kuuluvat omistuksensa.

– Minulla ei ole missään vaiheessa ollut kaksoisroolia, jossa olisin edistänyt kansanedustajan työssäni omistamieni yritysten etua, Niikko sanoo.

SK:n mukaan Kiinan valtion rahoittama Realmax Group -teknologiakonserni kertoi joulukuussa 2017 investoivansa miljoona euroa toimipisteeseensä Vantaalla.

SK:n selvityksen mukaan kyseisen suomalaisyhtiön Realmax Oy:n perustajaosakkaita olivat Niikko ja kansanedustaja Vähämäki.

Lisäksi perustajaosakkaana on Suomessa teknologia-alalla työskennellyt Kiinan kansalainen Hang Si.

Niikon 20 prosentin omistusosuus Realmaxissa ei käy ilmi hänen kansanedustajana tekemistään sidonnaisuusilmoituksista.

Kun Suomen Kuvalehti kysyi asiaa, Niikko viittasi ohjeistuksiin siitä, että vain yli 20 prosentin omistusosuudet pitää kertoa. Niikon mukaan osakkuus kesti vain kuukausia.

Myös tiedotteessaan Niikko sanoo olleensa Realmax Oy:n osakas 20 prosentin osuudella ja omistus kesti vajaa neljä kuukautta.

Suomen Kuvalehti kertoo, että Niikko olisi saanut Hang Silta lähes 5 000 euron vaalituen.

Ylen MOT-ohjelma kertoi maaliskuussa, että Niikko oli salannut tukijansa nimen vaalirahoitusilmoitukselta muuttamalla saadun tuen jälkikäteen vaalilainaksi.

SK:n mukaan arkistoidusta alkuperäisestä vaalirahoitusilmoituksesta näkyy, että vaalituen oli Niikolle antanut nimenomaan Hang Si.

LinkedIn-palvelun mukaan Hang työskenteli tuen antamisen aikaan Kiinan tiede- ja teknologiayhdistyksen palveluksessa johtavana ulkomaiden neuvonantajana.

Yhdistyksen johdossa on Kiinaa hallitsevan kommunistisen puolueen keskuskomitean jäsen.

Kokoomuksen kansanedustaja ja ulkoasiainvaliokunnan jäsen Anne-Mari Virolainen vaati Niikkoa antamaan pikaisesti selvityksen asiasta.

– Paljastuneet tiedot ovat hyvin vakavia ja edellyttävät puheenjohtajalta kattavaa selvitystä asiaan, Virolainen vaati tiedotteessa.

– Erityisesti ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajalla on velvollisuus tuoda esille kaikki sidonnaisuutensa ulkomaisiin toimijoihin. Nyt vaikuttaa siltä, että kaikkea ei ole kerrottu asiallisesti ja avoimesti, hän sanoo.

STT ei tavoittanut Niikkoa, Vähämäkeä eikä perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtajaa Ville Taviota kommentoimaan asiaa.

Myöskään perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho ei vastannut STT:n yhteydenottoon.

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja Erkki Tuomioja (sd.) sanoi STT:lle torstai-iltana, että Niikko on luvannut lähettää valiokunnan jäsenille selvityksen SK:n juttuun liittyen.

Tuomioja sanoo, että Niikko on lähettänyt valiokunnan jäsenille viestin, jonka mukaan SK:n juttu sisältää virheitä.

Tuomioja sanoo, ettei ole itse lukenut juttua, mutta olevansa tietoinen siitä.

– Tässä on ensisijaisesti kysymys siitä, onko hän epäkorrektilla tavalla jättänyt antamatta sellaista tietoa, jota meiltä kaikilta kansanedustajilta edellytetään, hän sanoi viitaten eduskunnan työjärjestykseen, jonka mukaan kansanedustajan on annettava eduskunnalle selvitys sidonnaisuuksistaan.

Tuomioja sanoo odottavansa Niikon selvitystä ennen kuin ottaa asiaan tarkemmin kantaa.

Niikon Kiina-yhteydet ovat herättäneet keskustelua eduskunnassa.

SK:n tietojen mukaan myös suojelupoliisi (supo) on kiinnittänyt Niikon Kiina-yhteyksiin yhteyttä sen jälkeen, kun Niikko nousi ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajaksi kesällä 2019.

Helmikuussa 2019 suojelupoliisi varoitti Helsingin Sanomissa suomalaisyrityksiä yhteistyöstä kiinalaisten yhtiöiden kanssa.