Metsähanhijahti alkaa Suomen kaakkoisosaan rajattuna – riistakeskus haluaa saalishanhien päät talteen

Metsästys

Metsähanhen metsästys jatkuu viime vuoden tapaan Suomen kaakkoisosan kunnissa ja maakunnissa.

Metsästys alkaa 1. lokakuuta ja päättyy 30. marraskuuta. Aika- ja aluerajoituksella metsästys pyritään kohdentamaan metsähanhen runsaslukuiseen alalajiin, tundrametsähanheen, Suomen riistakeskus perustelee tiedotteessaan.

Loka-marraskuussa sallitulla metsästysalueella suurin osa metsähanhista on tundrametsähanhia, joiden Euroopan noin 600 000 yksilön kokonaiskanta on kymmenkertainen taigametsähanheen verrattuna.

Metsähanhen molemmat alalajit, taigametsähanhi ja tundrametsähanhi, ovat sallittua riistaa. Koska taiga- ja tundrametsähanhen erottaminen metsästystilanteessa on käytännössä mahdotonta, metsästystä rajoitetaan aika- ja aluerajauksella.

Säätelyn tarkoitus on, että taigametsähanhea ei ammuttaisi merkittäviä määriä. Suomessa pesivän taigametsähanhikannan vahvistamiseksi metsähanhien metsästys on suuressa osassa maata kielletty.

Metsähanhen metsästys on sallittua 1. lokakuuta alkaen koko Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson maakunnissa. Myös Etelä-Savossa Enonkosken, Puumalan, Savonlinnan ja Sulkavan kunnissa sekä Pohjois-Karjalassa Kiteen, Liperin, Rääkkylän ja Tohmajärven kunnissa hanhia saa metsästää.

Hanhijahti on sallittua myös Päijät-Hämeeseen kuuluvassa Orimattilassa ja Uudellamalla Askolan, Lapinjärven, Loviisan, Myrskylän, Porvoon ja Pukkilan kunnissa. Muualla Suomessa metsästys on kielletty.

Saaliiksi saadusta metsähanhesta on tehtävä virallinen saalisilmoitus Oma riista -palvelussa tai postitse virallisella lomakkeella, jonka voi tulostaa Suomen riistakeskuksen sivuilta.

Ilmoitus suositellaan tehtäväksi vuorokauden kuluessa. Lakisääteinen raja ilmoitukselle on seitsemän vuorokautta.

Suomen riistakeskus kerää saaliiksi saatujen metsähanhien päitä tutkimusnäytteiksi. Päistä määritetään hanhen alalaji DNA-analyysillä ja sitä verrataan nokan väritykseen ja nokan ja pään mittasuhteisiin.

Keräyksen tavoitteena on tarkentaa valokuvasta tehtävän alalajinmäärityksen tarkkuutta, jotta metsästyksen kestävyyttä voitaisiin lisätä ja turhia rajoituksia välttää.

Oma riista -palvelu löytyy osoitteesta: https://oma.riista.fi/

Saalisilmoituslomakkeen voi tulostaa osoitteesta: https://riista.fi/metsastys/lomakkeet/saalislomakkeet/