Metsähallitus: Hetta-Pallas-reitistä tulee roskaton – jäteastiat poistetaan

Kotimaa

Pallas-Yllästunturin kansallispuiston Hetta-Pallas-reitistä tulee virallisesti roskaton vuonna 2023, Metsähallitus kertoo.

– Jatkossa tuvilta tai taukopaikoilta ei enää löydy jäteastioita, vaan kannustamme retkeilijöitä retkeilemään roskattomasti, Metsähallituksen tiedotteessa sanotaan.

Mahdolliset roskat voi tuoda luontokeskusten ekopisteisiin.  

– Tänä vuonna niin puiston huoltajat kuin vaeltajat opettelevat roskatonta retkeilyä. Tavoite roskattomasta Hetta-Pallas-reitistä vuodessa on kunnianhimoinen, mutta haluamme uskoa, että jokainen upeassa kansallismaisemassa kulkeva osallistuu tavoitteen toteuttamiseen, Metsähallitus toteaa.

Metsähallituksen mukaan monissa eteläisen Suomen kansallispuistoissa ei reiteillä eikä tulentekopaikoilla ole jäteastioita, vaan jätteet tuodaan repussa ekopisteisiin.

Myös Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa osa matkailukeskusten lähellä olevista kohteista on jo roskattomia.   

Pallas-Yllästunturin kansallispuiston viime vuonna toteutetusta kävijätutkimuksesta ilmeni vastaajien toive, että roskattoman retkeilyn periaatteita tulisi korostaa entisestään.

Metsähallituksen mukaan osa kävijöistä piti ristiriitaisena sitä, että roskattoman retkeilyn periaatteita tulisi noudattaa, mutta reittien varrella on kuitenkin tarjolla jätepisteet.