Merkel varoittaa, että EU:n on valmistauduttava Britannia-neuvottelujen epäonnistumiseen

Saksa on aloittanut kautensa EU-puheenjohtajamaana. Loppuvuonna yritetään löytää ratkaisua EU:n suurissa rahaneuvotteluissa sekä sopua tulevasta suhteesta Britanniaan.
EU

EU:n on valmistauduttava siihen, ettei sopimusta tulevasta suhteesta Britannian kanssa synny, varoitti liittokansleri Angela Merkel puhuessaan keskiviikkona Saksan liittopäivillä.

–  Jatkan ponnisteluja hyvän ratkaisun eteen, mutta EU:n ja Saksan myös täytyy ja pitäisi valmistautua siihen, että sopimusta ei saavuteta, Merkel sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Saksa on aloittanut puolivuotisen kautensa EU-puheenjohtajamaana. Suuren jäsenmaan kauteen kohdistuu suuria odotuksia, sillä loppuvuoden aikana EU:ssa pyritään ratkomaan isoja kysymyksiä, joista yksi on tuleva suhde Britanniaan.

Saksan kaudella merkittävässä roolissa on EU:n selviäminen koronaviruskriisistä.

Auki ovat myös neuvottelut EU:n monivuotisesta budjetista sekä 750 miljardin euron elpymisvälineestä.

Liittokansleri Merkel on aiemmin toivonut, että EU-maat löytäisivät sovun rahaneuvotteluissa jo heinäkuussa ennen kesälomia, mutta työtä riittää vielä.

Merkel on korostanut koronakriisin vakavuutta.

Perjantaina julkaistussa eurooppalaisten sanomalehtien yhteishaastattelussa Merkel painotti eurooppalaista solidaarisuutta mutta myös sitä, että jokaisen maan on hoidettava osuutensa kriisin ratkaisemiseksi.

Jäsenmaiden välisiä rahaneuvotteluja johtaa varsinaisesti Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel, mutta Merkelin vaikutusvalta on arvioitu merkittäväksi.

Esimerkiksi uutistoimisto AFP:n haastattelema EU-diplomaattilähde kuvaili, että kaikki kortit ovat nyt Merkelin kädessä.

Alkavaa puheenjohtajakautta voi pitää Merkelin liittokansleriuran viimeisenä suurena eurooppalaisena koitoksena, sillä hän on astumassa syrjään ensi vuoden vaaleissa.

Merkel on jo luopunut puolueensa puheenjohtajuudesta, eikä hän ole enää ehdolla liittokansleriksi.

Kokemusta puheenjohtajakauden kipparoimisesta Merkelillä on, sillä hän oli jo liittokanslerina, kun Saksa oli edellisen kerran puheenjohtajana vuonna 2007.

Britannian tulevan suhteen neuvotteluja ei myöskään kipparoi EU:n puolelta puheenjohtajamaa, vaan pääneuvottelija Michel Barnier.

Britannia erosi EU:sta tammikuussa, ja viime kuukausina on neuvoteltu siitä, miten kaupankäynti ja muut suhteet järjestetään tulevaisuudessa.

Brexitin jälkeinen siirtymäkausi on varmistanut esimerkiksi sen, ettei matkustukseen tai kaupankäyntiin ole tullut vielä eron aiheuttamia muutoksia.

Uusin neuvottelukierros käynnistyi tällä viikolla. EU ja Britannia ovat sopineet vauhdittavansa hitaasti edenneitä keskusteluja, sillä aikaa sovun saavuttamiselle on varsin vähän.

Brexitin jälkeinen siirtymäkausi päättyy vuoden lopussa, eikä Britannia halunnut hakea lisäaikaa siirtymäkaudelle, vaikka sillä olisi ollut siihen mahdollisuus.