Mepit ehdottavat erityistä viisumiohjelmaa afgaaninaisille

Afganistan

Euroopan parlamentti kritisoi Afganistanin väkivaltaista valtausta ja vaatii lisää humanitaarista apua sekä koordinointia haavoittuvien ihmisten suojeluun.

Parlamentin mukaan EU-kansalaisia ja vaarassa olevia afgaaneja on edelleen evakuoitava. Tämän lisäksi tärkeää on neuvotella taliban-hallinnon kanssa, mutta ei tunnustaa sitä. Pakkopalautuksia Afganistaniin ei pidä tehdä.

Myös Afganistanin naapurimaita on tuettava ja humanitaarisia käytäviä tarvitaan. Parlamentin mukaan EU:n on vahvistettava itsenäisiä toimintavalmiuksia.

Mepit kritisoivat raporteissa kuvattua väkivaltaa, kuten teloituksia, lapsisotilaiden värväystä, rauhanomaisten protestien ja mielipiteiden tukahduttamista sekä erityisesti naisten ja tyttöjen ihmisoikeuksien rajoittamista Afganistanissa.

EU-parlamentin torstaina hyväksymässä päätöslauselmassa mepit vaativat EU:ta ja jäsenmaita yhdessä auttamaan EU-kansalaisten ja vaarassa olevien afgaanien evakuoinneissa, erityisesti turvallisten käytävien kautta. Teksti hyväksyttiin äänin 536–96 (50 tyhjää).