Matti Vanhanen: Jälkeenpäin ihmetellään, miksi Suomi teki tämän viimeisten joukossa

Sote

Keskustan kansanedustaja Matti Vanhanen (kesk.) pohtii Facebook-päivityksessään syytä siihen, miksi lääkärien ja hoitajien määrää kasvatettiin vuosikymmenten ajan erikoissairaanhoidossa, mutta perusterveydenhuolto ”polki paikallaan”.

Vanhasen mukaan kehitykseen johti etenkin päätöksentekorakenne.

– Kunnat hoitivat itse terveyskeskukset ja olivat markkojen ja eurojen kanssa budjettikokouksessa tarkkoja. Erikoissairaanhoito oli kuntayhtymien, joilla ei ollut samanlaista talousvastuuta: jos kulut ylittivät budjetin, lasku lähetettiin jäsenkuntiin.

Keskustavaikuttaja katsoo, että kuntien ainoaksi keinoksi hillitä kustannuksia muodostui terveyskeskusmenoista säästäminen.

– Tässä karrikoitu systeemin kuvaus kunnanvaltuutetun näkökulmasta.

Vanhanen alleviivaa, että sote-uudistuksen myötä palveluista päättää ”yksi ja sama vaaleilla valittu porukka”. Se saa käytettäväkseen kiinteän summan valtiolta. Annetulla rahapotilla on pärjättävä.

– Uskon, että uusi päätöksentekomalli kannustaa pohtimaan, miten palvelut organisoidaan niin, että potilas hoidetaan mahdollisimman nopeasti ja oikealla tasolla – onnistuminen tässä on sekä potilaan etu että kustannuksiltaan ylivertainen tapa.

Lisäksi Vanhanen on varma siitä, että kynnys varhaiseen hoitokontaktiin madaltuu. Asiantuntevan avun saamisessa avainasemassa ovat terveyskeskukset sekä puhelin- ja digineuvonta.

– Kun tässä onnistutaan, tullaan jälkeenpäin ihmettelemään, miksi Suomessa miltei viimeisenä Euroopassa ymmärrettiin yhdistää nämä kaksi tasoa vasta nyt.

Mietin taustasyytä sille, miksi vuosikymmenten ajan valtaosa lääkäri- ja hoitajavakanssien todella suuresta lisäyksestä…

Julkaissut Matti Taneli Vanhanen Tiistaina 4. tammikuuta 2022