Matkailuala vaatii reippaasti löysempiä rajoituksia ja raja-arvon 50:een: “Kassat ovat tyhjät“ – Katso video!

Matkailun ammattilaiset peräänkuuluttavat poliitikoilta alaa arvostavaa puhetta
Matkailu

Sadat matkailualan ihmiset kokoontuivat torstaina iltapäivällä Eduskuntatalon eteen osoittamaan mieltään matkailualan ahdingon vuoksi.

– Sanomme kyllä, palvelua ja työtä, väki huusi.

Bussit yhtyivät metakkaan ohiajollaan torvia soittaen.

Maskeihin sonnustautuneet matkailualan ihmiset muun muassa Eckerö Linelta, Palvelualojen ammattiliitto PAMista, Viking Linelta ja alan oppilaitoksista korostivat kylteissään vastuullista matkustamisen sallimista.

– Monta kuukautta ollaan tässä kärvistelty, mutta valitettavasti ei ole vaikuttavaa muutosta näkynyt tämän tilanteen ratkaisemiseksi, Suomen matkailualan liiton (SMAL) toimitusjohtaja Heli Mäki-Fränti sanoi.

Hän totesi, että alalla on kypsytty päättäjien puheeseen ”tarpeettomasta hupimatkustuksesta”.

Mielenilmaukseen osallistuttiin muun muassa Eckerö Linesta. Kuva: Pauliina Pohjala

Liiton puheenjohtaja Anne-Marjut Väänänen paalutti hallitukselle kolme matkailualan vaatimusta: välitöntä taloudellista tukea, löysempiä matkustusrajoituksia sekä parempaa viestintää.

– Emme pysty selviämään edes siihen asti, että pääsemme elvyttämään matkailuelinkeinoa, koska kaikkien kassat ovat tyhjät.

– Toiseksi meidän pitää noudattaa Euroopan tasoisia raja-arvoja. Tämänhetkinen raja-arvo on aivan liian pieni, Väänänen sanoi.

Suomeen saa tällä hetkellä matkustaa vapaasti vain maista, joissa on ollut enintään 25 tautitapausta sataatuhatta asukasta kohti kahden viikon aikana. 

– Se pitää saada nostettua yli viidenkymmenen, jotta meillä olisi edes mahdollisuus päästä käynnistämään matkailua ja tekemään elvytystoimia kukin osaltamme.

Väänänen peräänkuulutti myös ”asiallista, reilua, selkeää ja faktoihin perustuvaa, kiihkotonta viestintää päättäjiltä”.

– Ja arvostusta tälle alalle.

Satu Sandman kouluttaa tulevia matkailualan ammattilaisia Perhon liiketalousopistossa. Kuva: Pauliina Pohjala

Perhon liiketalousopistossa matkailualan koulutusalajohtajana työskentelevä Satu Sandman kertoi osallistuvansa mielenilmaukseen siksi, että hän on kasvattamassa alalle uusia ammattilaisia.

– Tällä hetkellä kukaan ei tiedä tulevasta mitään, mutta nuoret ovat yllättävän optimistisia ja uskovat, että jossain vaiheessa ala tästä pääsee jaloilleen, vaikka muuttaisikin vähän muotoaan.

Sundman sanoo ymmärtävänsä senkin, että matkustusrajoitusten löysentäminen on vaikea päätös koronan leviämisen kannalta.

– Tiedämme, että se on päättäjille vaikea asia, koska tässä on todellakin monta näkökulmaa, jotka täytyy ottaa huomioon.

Katso Suomenmaan video mielenilmauksen tunnelmista: