Matkailu ja ravintola-ala ei innostu ruuan alkuperämerkintäpakosta
Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ei innostu vaatimuksesta, jonka mukaan ravintoloiden on ilmoitettava kuluttajille tuoreen lihan ja kalan sekä kalajalosteiden alkuperä kirjallisesti.
MaRa:n mukaan maa- ja metsätalousministeriö on ehdotuksellaan asettamassa ravintolat mahdottomaan asemaan.
– Ravintolat eivät saa alkuperätietoja helposti. Ravintoloiden lounasmenut voivat vaihtua jokaisena päivänä. Yhdessä ravintolassa voi olla päivittäin 50–60 raaka-ainetta, joiden alkuperä olisi ilmoitettava, MaRa perustelee.
Alkuperämerkintäpakko on hyvä esimerkki siitä, että tosiasiassa byrokratia lisääntyy, MaRan varatoimitusjohtaja Veli-Matti Aittoniemi toteaa.
Ministeriön tarkoituksena on edistää kotimaisten raaka-aineiden ja pientuottajien tuotteiden käyttöä, mutta raskas ilmoitusbyrokratia johtaa alan mukaan päinvastaiseen tilanteeseen.
– On myös kysyttävä, onko tarkoitus suosia kotimaisia elintarvikkeita lainsäädäntöteitse sopusoinnussa EU:n vapaan kilpailun periaatteen kanssa.
Ravintolaan tulevissa raaka-ainepakkauksissa voi alkuperämaan sijasta olla merkinnät EU, ei-EU tai useat EU-maat. Kaloissa voi olla pelkkä kalastusalueen kertova koodi.
Ravintolat joutuvat miettimään, miten ne ratkaisevat alkuperän ilmoittamiseen liittyvät ongelmat.
Todennäköistä MaRan mukaan on, että alkuperämerkintäpakko johtaa raaka-aineiden vakioimiseen sekä sesonki- ja pientuottajien raaka-aineiden käytön vähentämiseen.
Ravintolat keskittävät hankinnat suurille tavarantoimittajille ja suuriin tukkuihin, joiden toimitusvarmuus on hyvä. Raaka-ainehankinnoissa suositaan elintarvikkeita, joilla on sama alkuperä ja joita on tarjolla paljon.