Markus Lohi: Matkustusrajoituksia tarkennettava välittömästi – “Aiheuttavat merkittävää haittaa matkailulle“

Matkustusrajoitukset

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Markus Lohi vaatii hallituksen matkustuslinjauksiin selkeyttä. 

Lohi kertoo tiedotteessaan, että sosiaali- ja teveysministeriön julkiset lausunnot ja valtioneuvoston internetsivujen ohjeet ovat epäselviä. Se aiheuttaa merkittävää haittaa matkailualalle.

Lohen mukaan sosiaali- ja terveysministeriö on julkisissa lausunnoissaan antanut ymmärtää, että kaikki yli 72 tuntia Suomessa oleskelevat riskimaista saapuvat joutuvat automaattisesti karanteeniin, josta voi vapautua ainoastaan toisella negatiivisella koronatestillä.

Myös valtioneuvoston internetsivuilla lukee, että ”Maahan saapuvat voidaan tartuntatautilain mukaisesti määrätä karanteeniin. Karanteenin voisi päättää aikaisintaan 72 tuntia maahantulosta tehtävän toisen testin negatiivisella tuloksella.”

Lohen mukaan ohjeita on tulkittu ja ymmärretty siten, että karanteeni koskee kaikkia, jotka viipyvät Suomessa yli 72 tuntia, jos lähtömaan epidemian esiintymisluku ylittää määrätyn suhdeluvun eli 25 tartuntaa 100 000 asukasta kohti.

– Matkailusta vastaava elinkeinoministeri Lintilä on viestinyt oikeaa lain mukaista linjausta, mutta epäselvyys on edelleen jäänyt, Lohi toteaa.

Lohi vaatii, että valtioneuvoston ja sosiaali- ja terveysministeriön tulee välittömästi selkeyttää linjaustaan voimassa olevan lain mukaiseksi. Asiasta täytyy myös tiedottaa selkeästi.

– Perustuslainkin mukaan kaikessa julkisessa toiminnassa on tarkoin noudatettava lakia. Erityisesti kriisin keskellä korostuu viranomaisten tarkka lain noudattaminen, hän korostaa.

Lohen mukaan matkustusrajoituksissa on haettava sellaisia toimintatapoja, jotka suojaavat virukselta, mutta vaurioittavat samalla mahdollisimman vähän matkailuelinkeinoa.

– Nyt näin ei ole, hän toteaa. 

Hänen mielestään rajoitustoimien tulisi pohjautua parhaaseen tieteelliseen tietoon ja sen perusteella tehtyihin riskiarvioihin. 

– Jos osoittautuu, että muun muassa matkailua kohtalokkaalla tavalla vaurioittava toisen testin vaatimus tai sen ajankohta eivät ole viruksen torjunnan kannalta perusteltuja, tulee hallituksen luopua toisesta testistä tai sallia testin tekeminen joustavasti maahan tultaessa lentokentällä.