Markkinaliberaali reformipuolue voitti Viron vaalit selvällä erolla – oikeistopopulistit enemmän kuin tuplasivat kannatuksensa

Useat hallituspohjat ovat mahdollisia
Viron vaalit

Markkinaliberaali, EU-myönteinen reformipuolue on voittanut Viron parlamenttivaalit. Kun kaikki äänet on laskettu, reformipuolue on saanut 28,8 prosenttia äänistä pääministeri Jüri Rataksen keskustapuolueen jäädessä 23 prosenttiin.

Eniten tulostaan paransi oikeistopopulistinen Ekre, joka yli kaksinkertaisti äänimääränsä edellisistä vaaleista ja nousi 17,8 prosentin äänisaalillaan kolmanneksi suosituimmaksi puolueeksi.

Isänmaa-puolue oli 11,4 prosentilla neljäs ja tuntuvan tappion kokenut sosiaalidemokraatit 9,8 prosentilla viides.

Vaalien äänestysprosentti oli 63,1.

Reformipuolue lisäsi äänimääräänsä edellisistä parlamenttivaaleista 1,1 prosenttiyksiköllä. Se sai parlamenttiin eli riigikoguun 34 paikkaa, neljä enemmän kuin viime vaaleissa.

Keskustapuolue puolestaan menetti yhden paikan, se saa uuteen parlamenttiin 26 paikkaa. Ekre nosti paikkamääränsä seitsemästä yhdeksääntoista.

Lähes 40 prosenttia äänistä annettiin ennakkoon sähköisesti internetin välityksellä, mikä on uusi ennätys. Reformipuolue sai sähköisistä ennakkoäänistä 40 prosenttia, mikä heijastelee sitä, että puolue on erityisen suosittu koulutettujen, kaupunkilaisten ja nuorten keskuudessa.

Viron nykyhallituksen muodostavat keskustapuolue, Isänmaa ja sosiaalidemokraatit. Reformipuolue on ollut viime vuodet oppositiossa.

Vaalien äänikuningatar oli Postimees-lehden mukaan reformipuolueen puheenjohtaja Kaja Kallas 20 083 äänellä. Pääministeri Ratas sai 9 710 ääntä.

Kallas, 41, istui vuodet 2014–2018 Euroopan parlamentissa. Hänen isänsä on Viron entinen pääministeri Siim Kallas.

– Nyt alkaa todellinen työ, kun kasaamme hallituksen ja alamme johtaa tätä maata maalaisjärjellä, Kallas kertoi Viron yleisradioyhtiölle.

Kallaksen mukaan reformipuolue ei halua samaan hallitukseen suuren vaalivoiton saaneen Ekren kanssa. Muuten kaikki hallituspohjat ovat mahdollisia.

– Meillä on keskustan kanssa voimakkaita eroja kolmella alueella: verotuksessa, kansalaisuusasioissa ja koulutuksessa, Kallas sanoi.

Pääministeri Ratas sanoi, että keskustapuolue on valmis harkitsemaan hallituskumppanuutta reformipuolueen kanssa.

Maahanmuuttovastaisen Ekren johtaja Mart Helme puolestaan pyöritteli ajatusta keskustan, Ekren ja Isänmaan muodostamasta hallituksesta.

Sekä reformipuolue että keskusta ovat EU- ja Nato-myönteisiä, mutta erojakin on. Oikeistolaisempi reformipuolue kannattaa Viron tasaverotuksen säilyttämistä, kun taas keskustapuolue haluaisi siirtyä progressiiviseen verotukseen. Reformipuolue suhtautuu myös nihkeämmin venäjän kielen asemaan, jota venäläisvähemmistön suosikkipuolue keskusta puolustaa.