Mariupolin satamakaupungin viimeisiin puolustajiin ei saada yhteyttä, kertoi kaupungin pormestari

Ukrainan sotilastiedustelun mukaan Venäjä suunnittelee pitävänsä kaupungissa sotilasparaatin
Ukrainan sota

Ukrainassa Mariupolin satamakaupungin viimeisiin puolustajiin Azovstalin terästehdaskompleksissa ei ole enää saatu yhteyttä, kertoo kaupungin pormestari Vadym Boitshenko.

Ukrainalaistaistelijoiden lisäksi tehtaalla on edelleen myös siviilejä, heidän joukossaan kolmisenkymmentä evakuointia odottavaa lasta, pormestari sanoi.

YK kertoi eilen, että tehdasalueelta oli saatu evakuoitua runsaat sata siviiliä. Tietoja uusista evakuoinneista on liikkunut sen jälkeenkin, mutta niitä ei ole pystytty vahvistamaan riippumattomista lähteistä.

Tehdasalueella piilottelee myös 500 haavoittunutta, kertoo BBC:lle paikalla oleva ukrainalaissotilas Mykhailo Vershynin.

Vershyninin arvion mukaan haavoittuneista noin 200 on kriittisessä tilassa ja heidän vointinsa huononee koko ajan, koska lääkkeitä ei ole ja olot ovat epähygieeniset.

Sotilas sanoo, että paikalla on puutetta kaikesta, niin ruoasta, vedestä kuin lääkkeistäkin. Vershynin väittää Venäjän pommittaneen tarkoituksella Azovstalin sairaalaa. Venäjä on kiistänyt hyökkäävänsä maajoukoilla tehdasalueelle, mutta kertoi tiistaina pommittavansa ukrainalaisjoukkojen ”tuliasemia”.

Ukrainan sotilastiedustelun mukaan Venäjä suunnittelee pitävänsä sotilasparaatin Mariupolissa maanantaina, jolloin Venäjällä juhlitaan voitonpäivää.

–  Kaupungin keskustan katuja siivotaan kiireesti rojusta, ruumiista ja räjähtämättömistä ammuksista. Suurta propagandakampanjaa valmistellaan. Siinä venäläisille näytetään tarinoita, joissa ”iloiset” paikalliset tapaavat miehittäjiä, sotilastiedustelun lausunnossa sanottiin.

Venäjän ulkoministeriön tiedottaja väitti keskiviikkona, että israelilaisia palkkasotilaita taistelee Ukrainassa äärioikeistolaiseksi luonnehditun Azovin rykmentin rinnalla. Väitteen odotetaan lisäävän entisestään jännitteitä Israelin ja Venäjän välillä.

–  Israelilaiset palkkasoturit ovat käytännössä rinta rinnan Azovin militanttien kanssa Ukrainassa, Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Marija Zaharova väitti Sputnik-radion haastattelussa.

Israelin arvioidaan käytännössä luopuneen puolueettomuudestaan Ukrainan sodan suhteen sen jälkeen, kun Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov väitti äskettäin, että Adolf Hitlerillä oli juutalaista sukuperimää.

Lavrovin lausunto herätti raivoa Israelissa, joka kutsui sen sisältöä ”anteeksiantamattomaksi ja törkeäksi” sekä ”hirvittäväksi historialliseksi virheeksi”.

Tiistaina Venäjän ulkoministeriö syytti Israelia Kiovan ”uusnatsihallinnon” tukemisesta. Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on juutalaista syntyperää.