Marin visiitillä keskustan ryhmässä – Eeva Kalli paljastaa: Esillä erityisen kiusallinen leima

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko kävi puolestaan SDP:n eduskuntaryhmän kuultavana.
Politiikka

Puoluejohtajat Sanna Marin (sd.) ja Annika Saarikko (kesk.) vierailivat tänään torstaina toistensa eduskuntaryhmien kokouksissa.

Asian vahvistaa Suomenmaalle keskustan eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Eeva Kalli.

Kallin mukaan hallituksen voimakaksikko halusi tempauksellaan tiivistää vuoropuhelua eduskuntaryhmien kanssa.

Marinin visiittiä Kalli luonnehtii hyvähenkiseksi, avoimeksi ja tarpeelliseksi.

– Kaikki tietävät, että puoliväliriihen prosessi oli vaikea ja siksi se venyi. Ei ole salaisuus, että näkemykset olivat kovin kaukana toisistaan, kun riiheen lähdettiin.

– On oikea johtopäätös käydä keskustelua sellaisen rutistuksen jälkeen, jossa kaikki joutuivat tulemaan toisiaan vastaan.

Kalli kertoo, että Marin korosti keskustan eduskuntaryhmälle punamultayhteistyön merkitystä Suomen rakentamisessa ja uudistamisessa.

– Marin totesi, että Suomi tarvitsee keskustaa. Lisäksi keskusta on pääministerin mukaan hallituksessa tärkeä kumppani ja voima.

Marin sanoi ryhmälle, että esimerkiksi nykyisen hallituksen päätös laajentaa oppivelvollisuutta on luontevaa jatkoa punamultaperinteelle.

Meidän edustajamme olivat todella pahoillaan.

Kokouksessa käytiin keskustelua myös hallitusyhteistyön kipupisteistä.

Tapetilla oli esimerkiksi ilmasto- ja ympäristöpolitiikka, josta keskusta on kiistellyt etenkin vihreiden kanssa.

Kallin mukaan Marinin puheenvuoroista välittyi ymmärrys siitä, miksi keskustan olo on välillä kovin tukala.

Poliittiset vastustajat ovat koko hallituskauden maalanneet keskustasta kuvaa punavihreän hallituksen päätösten takaajana.

– Siitä syntyy hallitukselle vääränlainen leima, joka on meille erityisen kiusallinen.

– Mielestäni pääministerin vastauksista kävi ilmi, että hän ymmärtää sen, ettei leima ole hyväksi hallitukselle eikä suomalaiselle yhteiskunnalle.

Pääministeri Marin joutui myös kommentoimaan tietovuotoja, jotka ovat ärsyttäneet keskustalaisia pitkin matkaa.

– Meidän edustajamme olivat todella pahoillaan ja pitivät paheksuttavana, että vuotamista on tapahtunut. Jostain vuotaa ja se on kestämätöntä toimintakulttuuria, Kalli sanoo.

– Pääministeri totesi olevansa samaa mieltä ja piti toimintaa kestämättömänä. Hän kielsi, että vuodot tulisivat valtioneuvoston kansliasta.

Kallin mukaan eduskuntaryhmässä ei enää puitu elpymispakettiäänestystä, jossa Hannu Hoskonen ja Tuomas Kettunen toimivat vastoin ryhmän sääntöjä.

Keskustan ryhmä langetti kaksikolle sanktiot keskiviikkona.

– Elpymispakettiasian tiimoilta tunnelma on hyvin rauhallinen. Sanktiot on annettu ja asia on käsitelty. Kumpikin on edelleen täysivaltainen jäsen ryhmässä. En aisti, että asia enää kaihertaisi.