Marin tulistui kokoomuksen vihjailuista – Orpo hämillään: “Te vastaatte jotain käsittämätöntä“

Välikysymys

Eduskunnan välikysymyskeskustelussa koettiin erikoinen purkaus, kun pääministeri Sanna Marin (sd.) vastasi oppositiopuolue kokoomuksen esittämään kritiikkiin.

Kokoomuksesta on ihmetelty, miksi pääministeri ei vastaa työllisyyttä ja taloutta käsittelevään välikysymykseen, vaan hallituksen linjaa puolustaa valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.).

Marinin mukaan myös viime syksynä opposition välikysymykseen vastasi rahaministeri, jonka salkkua tuolloin kantoi Mika Lintilä (kesk.).

– Kokoomus on tehnyt oppositiopolitiikkaa mielenkiintoisilla teemoilla. Nyt tällä välikysymyksen vastaajalla. Aikaisemmin kokoomus on vaatinut tiedot pääministerin kalenterista, kun priorisoin kesällä Eurooppa neuvoston kokoukseen valmistautumisen televisiotentin edelle. Tämä kalenteri toki toimitettiin eikä asiasta enää puhuttu. Mitä te oikein luulitte sieltä löytävänne?

Lisäksi Marinin ihon alle oli mennyt kokoomusjohtaja Petteri Orpon julkinen valittelu siitä, että pääministerin kanssa on vaikea sopia tapaamisia.

– Tämä tapaaminen järjestyi, mutta tavoitteena oli ilmeisesti luoda mielikuvaa ylimielisestä pääministeristä. Nyt te teette oppositiopolitiikkaa sillä, kuka tähän välikysymykseen vastaa, mutta ehkä nykyinen pääministeri on ylitsepääsemätön, Marin kuittaili protestoivan opposition suuntaan.

– Näinkö heikot ovat kokoomuksen oppositiopolitiikan eväät, pääministeri lisäksi kyseli.

Marin myös sanoi, ettei kadu kohua aiheuttaneita puheitaan yritysten yhteiskuntavastuusta.

– Totesin, ettemme voi valitettavasti luottaa siihen, että yritykset huolehtivat ihmisistä ja ympäristöstä, vaan tarvitsemme myös jatkossa hyvinvointivaltiota, vahvaa sääntelyä ja ohjauskeinoja.

Välikysymyksen ensimmäinen allekirjoittaja, kokoomuksen Orpo oli silminnähden hämillään Marinin vuodatuksesta.

– Me halusimme tällä välikysymyksellä kysyä teiltä, mitä te teette näiden (työttömien ja lomautettujen) ihmisten auttamiseksi ja te vastaatte jotain käsittämätöntä. Tämä ei ole eduskunnan keskustelulle sopivaa!