MaRa: Yökahvilatoiminta Uudellamaalla tulee lopettaa heti

Koronavirus

Anniskelupainotteisten yöravintoloiden tulee lopettaa yökahvilatoiminta Uudellamaalla heti heikentyneen koronatilanteen takia, vaatii Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa.

Yökahvilatoimintaa on määrä rajoittaa torstaina valtioneuvoston päätöksellä. MaRan mukaan siihen asti ei enää kannattaisi odottaa.

–  Yökahvilatoiminta ei nyt yksinkertaisesti sovi tähän epidemiatilanteeseen. Myös asiakkaiden tulee kantaa vastuuta eikä siirtää juhlimista koteihin ja muihin yksityistiloihin, MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi toteaa tiedotteessa.

MaRa pelkää, että tarvitaan yhä ankarampia rajoituksia, jos virus pääsee leviämään Uudellamaalla hallitsemattomasti. Myös uusmaalaisten joulun ja uuden vuoden ajan matkailu muualle Suomeen voi MaRan mukaan olla pahimmillaan uhattuna.

Hallituksen esitysluonnosta matkustusrajoituksista MaRa kritisoi liian monimutkaiseksi.

MaRan mukaan matkailun avaaminen Suomeen edellyttää karanteenista luopumista sekä yksinkertaisen ja helposti valvottavan mallin luomista, jossa yksi negatiivinen koronatestin tulos riittää.

MaRa arvioi, että matkailu- ja ravintola-alan yritysten lähikuukausien näkymät ovat koronatilanteen ja rajoitusten takia synkät.

Esimerkiksi valtaosa yrityksistä on EK:n julkaiseman kyselyn mukaan perunut perinteiset pikkujoulut. Uudenmaan rajoitustoimet vaikuttavat erittäin kielteisesti alueella toimiviin yrityksiin, eikä Pohjois-Suomen matkailukeskuksissa juuri nähdä joulusesonkina ulkomaalaisia matkailijoita.

MaRan mukaan valtioneuvoston tulisikin valmistella uusi yritysten kustannustuki mahdollisimman nopeasti.

–  Valtioneuvoston tulisi ilmaista tätä koskeva tahtotila jo nyt. Se loisi uskoa toimialan yrityksille. Kustannustuen tulee kattaa aika marraskuun alusta ainakin huhtikuun puoliväliin asti, Lappi toteaa.