Mainettaan parempia – Tiesitkö nämä asiat säilykkeistä?
Suuri osa hävikkiin päätyvästä ruoasta on tuoretuotteita, kun taas ruokasäilykkeet säilyvät yleensä pitkään, jolloin hävikkiä on helpompi välttää, kertoo Matsmart tiedotteellaan.
Säilykkeisiin liitetään kuitenkin usein myös huonompi laatu ja maku. Matsmart haluaakin kertoa, miten säilykepurkissa tai pahvipakkauksessa oleva ruoka voi olla sekä maistuvaa että samaan aikaan myös yksinkertainen tapa syödä kestävästi.
Osa ajattelee, että säilykkeiden ravintosisältö olisi tuoretuotteita heikompaa. Säilötyissä vihanneksissa voi olla yhtä hyvä tai jopa parempi ravintosisältö kuin tuoreissa. Esimerkiksi tomaattipyreessä on erittäin paljon antioksidanttia lykopeenia ja muita hyödyllisiä ainesosia, ja voi siten olla hyödyllisempi vaihtoehto tuoretomaateille, jotka sisältävät pääosin vettä.
Ravitsevuuden lisäksi moni on epäileväinen säilykkeen sisällöstä. Vanhoissa kertomuksissa on toistettu, että säilykkeissä käytettäisiin niitä osia ruoasta, jotka eivät muuten kelpaa myytäväksi. Matsmartin mukaan tämä ei pidä paikkansa: jotta ruokaa voi säilöä, tulee ruoan olla laadukasta.
Yleinen ennakkoluulo on, ettei säilykeruoka maistu miltään – tai että ne maistuvat vähemmän kuin tuoreena syötynä. Usein asia on juuri päinvastoin, koska hedelmien ja vihannesten on annettu rauhassa kypsyä ennen keruuta ja säilömistä.
Matsmartilta todetaan, että pitää tietyiltä osin paikkansa, että säilykkeissä voi olla paljon suolaa tai sokeria, mutta se riippuu kuitenkin säilöntätavasta. Kaikki Suomessa käytetyt säilöntäaineet ovat Elintarvikeviraston hyväksymiä ja pysyvät suositusten rajoissa.