Madridin johtaja ei suostu sammuttamaan valoja – Haukkuu hallitusta "historian kalleimmaksi"

Energia

Madridin itsehallintoalueen aluejohtaja Isabel Diaz Ayuso vastustaa Espanjan hallituksen suunnitelmia energian säästämiseksi.

– Madrid ei sammuta valoja, keskusta-oikeistolaiseen Kansanpuolueeseen kuuluva Ayuso vannoo The Times -lehden mukaan.

Koronapandemian aikana Ayuso tuli tunnetuksi siitä, että hän antoi Madridin baarien ja ravintoloiden pitää ovensa auki maan hallituksen vaatimusten vastaisesti.

Tällä kertaa Espanjan hallitus pyrkii vähentämään energiankulutusta määräämällä kaupat ja julkiset rakennukset sammuttamaan valonsa iltakymmeneltä. Lisäksi kauppojen tulee pitää ovet kiinni, jotta lämmin ilma ei pääse sisälle.

Myös ilmastointilaitteiden käyttöön on asetettu uusia tiukennuksia. Jatkossa julkisten rakennusten, liikehuoneistojen tai joukkoliikenteen rakennusten sisälämpötilaa ei saa laskea alle 27 asteeseen. Kylminä kuukausina lämpötila ei saa nousta yli 19 asteen.

Espanjan hallituksen mukaan toimenpiteillä pyritään vastaamaan sähkön kallistumiseen, jonka perimmäisenä syynä on Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa. Hallituksen laskelmien mukaan energiaa tulee säästellä talvea varten.

Euroopan unioni on esittänyt jäsenmailleen toiveen, että ne leikkaisivat energiankulutustaan 15 prosentilla.

Ayuson mukaan Espanjan hallituksen esittämät toimet lisäisivät turvattomuutta, heikentäisivät kulutusta ja karkottaisivat turisteja.

– Toimet aiheuttaisivat pimeyttä, köyhyyttä ja surua – samaan aikaan, kun hallitus ei puhu siitä, minkälaisiin säästötoimiin se on valmis itse ryhtymään.

Espanjan hallituksen vastaus Ayuson kritiikkiin on sävyltään tiukka. Talousasioista vastaava ministeri, varapääministeri Nadia Calviño sanoo, että hallituksen säätämää lakia on noudatettava.

Calviñon mukaan Madridin johtajan temppuihin on jo totuttu.

– Hän osoittaa aina itsekkyyttä ja solidaarisuuden puutetta.

Madridissa suurta suosiota nauttiva Ayuso tölväisi takaisin, että istuva hallitus on maan ”historian kallein” ja ”autoritaarisin”.

Viime viikolla Espanjan pääministeri Pedro Sanchez teki kansainvälistä huomiota saaneen avauksen, kun hän kehotti työssä käyviä lopettamaan solmioiden käytön energiansäästötoimenpiteenä.