Maatalousyrittäjä maatalouden tulevaisuudesta: "Viljelijän pitää olla todella monipuolinen"
Elina Lindberg toimii yrittäjänä Ylhäisten tilalla Paimiossa Varsinais-Suomessa. Tilalla viljellään noin 200 hehtaaria, joista suuri osa on vuokramaita.
Kyseessä on siis suomalaisittain suuri tila, mutta siitä huolimatta Lindberg on monipuolistanut yrityksen tulorakennetta.
Tilalla on tällä hetkellä kasvinviljelyn ja kalkkunoiden kasvatuksen lisäksi majoitustoimintaa sekä koirametsä, jossa koirat pääsevät ulkoilemaan vapaina mutta valvotusti.
– Tavoitteena on ollut mahdollisimman elinvoimainen ja kannattava tila, josta saa tasaisesti tuloja myös talvikaudella. Monipuolistaminen on eräänlaista riskienhallintaa.
Monimuotoisuus on tulevaisuutta muillekin jatkaville maatalousyrittäjille. Toinen vaihtoehto on, että viljelyn tai kotieläintalouden lisäksi tehdään muita ansiotöitä.
Lindberg on nyt sitoutunut Ylhäisten tilaan ainakin 30 vuodeksi. Sukupolvenvaihdos tehtiin noin vuosi sitten, ja nyt hän on tilan osakas yhdessä isänsä kanssa.
Maanviljelyn jatkaminen ei ollut itsestäänselvyys alun perin restonomiksi opiskelleelle Lindbergille. Hän kertoo, että opeteltavaa on vielä paljon.
– Tässä pitää olla todella monipuolinen ja ymmärtää sekä biologiaa, teknologiaa että taloushallintoa. Arvostan viljelijöitä todella paljon. Kovaa työtä tämä on.
Lindbergin mielestä usein jää huomiotta maaseudulla jo nyt ympäristön ja ilmaston hyväksi tehty työ.
Vuoden alussa toimeenpannun EU:n uuden rahoituskauden yksi tavoite on edistää maanviljelyssä ympäristö- ja ilmastotavoitteita. Tukia ohjataan hiilensidontaa ja monimuotoisuutta lisääviin viljelytapoihin.
Lindberg toteaa, että näitä toimia tehdään Ylhäisten tilalla jo nyt: pellot ovat viljelykierrossa, ja muun muassa monimuotoisuuskasveja ja talviaikaista kasvipeitteisyyttä on käytetty aiemminkin.
Tilalla on aurinkoenergiaa sekä oma hakevoimala, ja Lindberg on mukana peltojen hiilensidontaa tutkivassa hankkeessa.
EU-komission tavoite parantaa alkutuottajan asemaa ei Lindbergin mukaan ainakaan toistaiseksi ole välittynyt viljelijöille asti. Myös ruoan kuljetusmatkojen lyhentämisessä on haasteita.
– Moni varmasti haluaisi ostaa enemmän ruokaa suoraan tuottajilta, mutta esimerkiksi torimyynti sitoo paljon työaikaa ja aiheuttaa kustannuksia.