Maakunnissa kiertänyt tiedeministeri: Jokaisella suomalaisella pitäisi olla mahdollisuus opiskella haluamaansa alaa

Keskusta

On tärkeää, että eri puolilla Suomea on erityisosaamisalueita, sanoo tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen (kesk.).

Hän korosti koulutuksen saatavuuden ja tasa-arvon merkitystä.

– Hallitus aikoo pitää huolen siitä, että jokaisella suomalaisella olisi mahdollisuus opiskella haluamaansa alaa taustasta riippumatta, Kosonen lupasi maakuntamatkalla maanantaina Oulussa.

Ministeri viittasi parhaillaan valmisteltavaan korkeakoulujen saavutettavuussuunnitelmaan, jossa selvitetään korkeakoulutuksen sosiaalisen, alueellisen ja kielellisen tasa-arvon toteutumista ja pohditaan tarvittavia toimenpiteitä sen edistämiseksi.

– Suomessa tarvitaan koko ajan lisää osaamista, jotta voimme jatkossa pärjätä maailmalla, Kosonen muistutti.

Hänen salkkuunsa kuuluvat koulutuksen lisäksi myös kulttuuri- ja liikunta-asiat.

Ministeri korosti, että on huolehdittava myös niihin liittyvien palveluiden tasapuolisesta saatavuudesta eri puolilla maata.

Maakuntamatkalla Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa ollut Kosonen tapasi oululaisia maanantai-aamuna kahvila Sofiassa.

Yliopisto- ja kulttuurikaupunkina profiloitunut Oulu on ministerille entuudestaan tuttu.

– Suunnistuksen puolesta on ladut ja metsät tullut koluttua, hän kertoi.

Kahvilasta ministeri jatkoi matkaa Oulun yliopistolle ja myöhemmin iltapäivällä Ylivieskaan ammattikorkeakoulu Centriaan sekä Kerttu Saalasti Instituuttiin Nivalaan. Kajaanissa ministeri tutustuu CSC:n datakeskukseen Renforsin Rantaan.

Eläkkeellä oleva yliopiston lehtori Kari Kisko ja Veikko Väisänen keskustelivat Hanna Kososen kanssa muun muassa koulutuksesta, ristikoista ja avaruuslennoista. (Kuva: Meri Alaranta-Saukko)

Kosonen iloitsi Sanna Marinin hallituksen suosiosta ja siitä, miten se on saanut asioita maaliin jo lyhyellä valtakaudellaan. Hän nosti esiin muun muassa perhevapaauudistuksen.

– Voimme olla siihen kepulaisina tyytyväisiä. Se on rakennettu perheistä ja lapsista käsin. Siinä näkyvät kaikki meille tärkeät asiat.

Toinen iso asia on vanhustenhoidon hoitajamitoitus.

– Teemme kovasti töitä sen eteen, että kaikilla olisi arvokas vanhuus.

Ministeri totesi myös, että nykyisen hallituksen ohjelmassa tasa-arvo on esillä eri tavalla kuin missään aikaisemmassa.

– Siinä on otettu huomioon erityyppiset alueet metropoleista haja-asutusalueisiin. On helpottavaa, että tästä asiasta vallitsee yhteisymmärrys.

Kulttuurin rahoituksen oikeudenmukaisuutta koskeneeseen kysymykseen Kosonen totesi, että esittävän taiteen rahoitusjärjestelmää uudistetaan parhaillaan. Ehdotus on lausuntokierroksella.

– Tätä on tehty yhtä kauan kuin sotea. Tavoitteena on avoimempi ja joustavampi malli. Jatkossa toivottavasti saadaan enemmän vapaita ryhmiä rahoituksen piiriin.

Yleisöstä oltiin huolissaan myös varhaiskasvatuksen asemasta.

Ministeri kertoi, että myös sen kehittämiseksi on jo olemassa ohjelma. Hänen mukaansa tavoitteena on oltava, että ryhmät pysyvät pieninä ja ammattilaisilla on aikaa lapsille.

– Ala on saatava houkuttelevaksi ja työoloihin kiinnitettävä huomiota siten, että sekä lasten että hoitajien hyvä olla.

Omassa puheenvuorossaan paikalla ollut oululaiskansanedustaja Pekka Aittakumpu (kesk.) totesi perheiden tarvitsevan enemmän tukea.

Keskustelussa nousi esiin huostaanottojen suuri määrä ja perheiden pahoinvointi. Aittakumpu huomautti päihteiden olevan siihen yksi iso syypää.

– Hallitus pyrkii vähentämään riippuvuuksia. Missään nimessä emme ole esimerkiksi höllentämässä huumepolitiikkaa, hän sanoi.

Polttoaineveronkorotuksia koskevaan kysymykseen Aittakumpu vastasi, ettei lisäkorotuksia ole tulossa.  Sen sijaan syksyn budjettiriihessä on hänen mukaansa saatava aikaiseksi päätös riittävän tehokkaista työllisyystoimista.

– Se on keskustalle kynnyskysymys, josta pidämme kiinni. Muuten olemme hukassa.