Maa- ja metsätalousvaliokunnan keskustajäsenet: Ruoan alkuperän pitää myös näkyä ravintoloissa
Maa- ja metsätalousvaliokunnan keskustalaisjäsenet eivät niele Matkailu- ja Ravintolapalvelut Maran kritiikkiä asetuksesta, joka velvoittaa ravintolat ilmoittamaan ruoassa käytetyn tuoreen lihan ja kalan alkuperän.
Maran mielestä alkuperän ilmoittaminen lisää hallinnollista taakkaa ja se perustelee asiaa muun muassa sillä, että samankin annoksen alkuperä voi vaihdella ja kirjallinen esittäminen vaikeaa.
– Ei ole mahdoton ponnistus kirjoittaa vaikkapa liitutaululle alkuperämerkinnät. Jo nyt tiedon pitää kulkea pakkausten mukana. Jos tieto ei kulje, niin tavarantoimittajan pitää asia selvittää sitä vaadittaessa, valiokunnan puheenjohtaja Anne Kalmari muistuttaa.
Keskustan valiokuntajäsenet kannustavat ravintoloita hankkimaan suomalaiset raaka-aineet, jolloin byrokratiaa on vähemmän.
– Monet ravintolat, joilla on puhtaat jauhot pussissa, ovat irtisanoutuneet Maran linjasta. On kaikkien etu, että ruuan alkuperä näkyy ravintoloissa, eikä sitä tarkoituksellisesti hämärretä, he toteavat tiedotteessaan.
Nykyään tieto raaka-aineiden alkuperistä pitää olla ravintoloissa suullisesti tarjolla.
Alkuperämerkinnöissä on edetty valiokuntajäsenten mukaan ravintoloita kuullen.
Ehdotus koskee aluksi tuoretta, jäädytettyä ja jäähdytettyä lihaa ja kalaa. Jalosteet tullaan tiedotteen mukaan saattamaan pakollisten alkuperämerkintöjen piiriin myöhemmin.
Alkuperä voidaan ilmoittaa myös ”alkuperä EU” -muodossa, jos raaka-aine vaihtuu usein.
Maa- ja metsätalousvaliokunnan keskustalaisjäsenet rohkaisevatkin ravintoloita toimimaan kuluttajien haluamalla tavalla ja ilmoittamaan tarkan alkuperämaan.
– Se on vetovoimatekijä, he painottavat tiedotteensa lopuksi.