Leppä: Soijan käyttö rehuna lopetettava Suomessa vuoteen 2025 mennessä
Soijan käyttö eläinten rehuna on lopetettava Suomessa vuoteen 2025 mennessä, maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) linjaa.
Hänen mukaansa sertifioimaton ja metsäkatoa aiheuttava brasilialainen tuontisoija ei kestä puolueen vastuullisuuskriteerejä eikä hiilineutraaliustavoitteita.
Suomessa soijan maahantuonti rehukäyttöön on noussut merkittävästi tällä vuosikymmenellä. Pääosin se on peräisin peräisin Yhdysvalloista ja Brasiliasta.
Globaalisti soijan kasvavan kysynnän taustalla on erityisesti Kiinassa noussut lihan kulutus.
Soija on Suomessakin tärkeä valkuaisainelähde, mutta rehuteollisuus on Lepän mukaan tehnyt jo pitkään töitä korvaavien kotimaisten raaka-aineiden lisäämiseksi.
Muun muassa kotimaisella kuoritulla kauralla, herneellä, rypsillä ja rapsilla tyydytetään jo nyt kotieläintuotannossa olevien eläinten valkuaisaineiden tarvetta. Kotimainen vilja on myös itsessään hyvin valkuaispitoista.
Suomalainen maito ja naudanliha tuotetaan jo käytännössä ilman soijaa.
– Suunta on aivan oikea, kun mietimme sekä ilmastonmuutosta että muuttuvia ruokatrendejä. Meillä on erittäin suuri potentiaali valkuaisainepitoisissa kotimaissa viljelykasveissa. Valkuaisomavaraisuuden kasvattaminen tukee myös maatalouden parempaa kannattavuutta, Leppä muistuttaa.
Uutista täsmennetty 28.8. klo 13.21: Uutisessa on kyse nimenomaan soijan käytöstä eläinten rehuna, ei ihmisravintona.
Ministeri korostaa, että Suomessa on saatava jokainen peltohehtaari aktiiviseen viljelykäyttöön.
Kotimaisen valkuaisen viljelyaloja on Lepän mukaan mahdollista korottaa merkittävästi muun muassa uudistamalla tukipolitiikkaa.
– Karkeasti arvioiden 80 000 hehtaarin härkäpaputuotannolla voisimme luopua soijarouheen tuonnista kokonaan. Tämä on alle neljä prosenttia Suomen peltopinta-alasta.
Tavoitteen saavuttaminen onkin Lepän mielestä täysin realistista.
– On panostettava kasvinjalostukseen ja viljelymenetelmien kehittämiseen. Samalla tukipolitiikan keinoin voimme kannustaa viljelijöitä tuottamaan kotimaista valkuaista, Leppä toteaa.
Maatalouspolitiikkaa päivitetään parhaillaan uudelle ohjelmakaudelle vuosiksi 2021–2027.
– Tämän valmistelun yhteydessä tulee kotimaisen valkuaiskasvituotannon asemaa merkittävästi parantaa, Leppä päättää.