Lautanen vaikuttaa yllättävällä tavalla nirsoon ruokailijaan – tutkimus paljasti, mitä väriä kannattaa välttää
Nirsot ruokailijat voivat muuttaa asennettaan eri ruokiin astioiden värien perusteella.
Uusi tutkimus osoittaa, että kulhojen ja lautasten väri voi vaikuttaa ihmisten makuaistiin, ja tämä toimii erityisesti nirsoilla ruokailijoilla.
Englantilaisen Portsmouthin yliopiston tutkijoiden mukaan heidän tutkimuksensa on ensimmäinen, jossa on löydetty yhteys astioiden värin ja nirsojen ihmisten ruokahalun välillä. Aiemmat tutkimukset ovat jo osoittaneet, että ruoan tuoksulla ja rakenteella on vaikutusta.
Tuoreessa tutkimuksessa 50 ihmistä jaettiin kahteen ryhmään: nirsoihin ja ei-nirsoihin syöjiin. Heille tarjottiin välipalaa punaisissa, valkoisissa ja sinisissä kulhoissa.
Selvisi, että jokainen väri muutti nirsojen kokemuksia ruokien suolaisuudesta ja houkuttelevuudesta. Ei-nirsoilla käsitys ruoasta ei muuttunut astian värin perusteella.
Punaiset astiat saivat nirsoilijat suhtautumaan ruokaan kielteisimmin. Niitä kannattaa siis välttää, jos haluaa laajentaa ruokavaliota. Valkoisissa kulhoissa tarjotut ruoat saivat puolestaan neutraaleimman vastaanoton.
Tohtori Lorezo Stafford Portsmouthin yliopiston psykologian laitokselta muistuttaa tiedotteessa, että nirsoilulla on todellisia vaikutuksia, sillä kapeasta ruokavaliosta voi seurata terveysongelmia. Normaalisti nautinnollinen tilanne kuten yhdessä syöminen voi myös aiheuttaa paineita, kun erilaiset maut eivät uppoa.
– Siksi on tärkeää ymmärtää tekijöitä, jotka vaikuttavat aiheuttavat ja poistavat tätä käyttäytymistä, hän toteaa.