Lappeenrannassa ilmennyt linnuille vaarallista tautia, johon ei ole hoitoa – voi aiheuttaa ihmisellä lievän silmätulehduksen

Tautia esiintyy ympäri maailmaa. Suomessa sitä todettiin viimeksi puluissa vuonna 2021
Kotimaa

Lappeenrannan Konnunsuolla on heinäkuun puolivälissä löytynyt Newcastlen tautia kahdesta kuolleesta kyyhkysestä, Lappeenrannan kaupunki kertoo.

Newcastlen tauti on lintujen sairaus, joka ei ole muille eläinlajeille vaarallinen. Se voi kuitenkin aiheuttaa ihmisellä lievän silmätulehduksen.

Kaikki lintulajit voivat saada tartunnan, mutta erityisen herkkiä tartunnalle ovat kanat.

– Ulkoilevilla ja mahdollisesti luonnonlintuihin kontaktissa olevilla kanoilla on suurempi riski saada tartunta. Tartunta leviää herkästi joko suoraan linnusta toiseen tai tartunnan saaneen linnun eritteiden, virtsan ja ulosteen välityksellä. Se leviää myös tuulen mukana tai siirtyy ihmisen ja kuljetusvälineiden mukana paikasta toiseen, sanoo Lappeenrannan seudun ympäristötoimen seutueläinlääkäri Elina Sihvo tiedotteessa.

Tautiin sairastuneiden lintujen oireet vaihtelevat apaattisuudesta, syömättömyydestä ja ripulista hengitystie- ja hermosto-oireisiin. Tauti voi pahimmillaan aiheuttaa linnun kuoleman.

Myös muut sairaudet voivat aiheuttaa samankaltaisia oireita. Linnun sairastumisen syyn selvittämiseen tarvitaan näytteiden tutkimusta. Kuolleita luonnonlintuja voi lähettää Ruokavirastoon, jolloin niistä tutkitaan aina lintuinfluenssa ja Newcastlen tauti.

Jos kuolleita luonnonlintuja havaitsee poikkeuksellisen monta, on syytä olla yhteydessä kunnaneläinlääkäriin.

Jo puhjenneeseen Newcastlen tautiin ei ole hoitoa, ja taudin ennaltaehkäisy on tärkeää, jotta tartunnat eivät siirry luonnonlinnuista siipikarjatiloille. Sihvon mukaan ennaltaehkäisevinä toimina siipikarjan pitäjien tulee huolehtia, etteivät tarhatut linnut tai niiden rehu ja juomavesi pääse kosketuksiin luonnonlintujen kanssa.

Tautia esiintyy ympäri maailmaa. Suomessa sitä on viimeksi todettu puluissa vuonna 2021.