Kuunpimennys aloittaa tapahtumarikkaan kuukauden

Punainen kuu odottaa katselijoita iltataivaalla perjantaina
Aurinkokunta

Perjantai-illan täydellinen kuunpimennys luo poikkeuksellisen hyvät olosuhteet punaisen kuun bongareille.

Kuunpimennys on näkyvillä koko maassa sään salliessa, kertoo Tähtitieteellinen yhdistys Ursa.

Sää näyttääkin suosivan kuunpimennyksen katselijoita, kerrotaan Ilmatieteen laitokselta. Sään pitäisi olla poutainen ja vähäpilvinen melkein koko maassa.

Täydellisen pimennyksen vaihe alkaa illalla kello 22.30 ja se kestää tunnin ja 43 minuuttia. Pimennyksen vaihe on toiseksi pisin sitten vuoden 2000, jolloin täydellisen pimennyksen vaihe kesti kolme minuuttia kauemmin.

Ursan tiedottaja Anne Liljeström sanoo, että tärkeintä on löytää paikka, josta näkee kaakonpuoleiseen horisonttiin. Oikean ilmansuunnan voi tarkistaa esimerkiksi älypuhelimen kompassisovelluksesta.

– Kuu tulee olemaan hyvin matalalla, joten horisontin näkyminen on tärkeää eikä puita tai rakennuksia saisi olla sitä peittämässä.

Kuunpimennystä voi katsoa paljain silmin, kiikareilla tai kaukoputkella.

Kuunpimennys tapahtuu aina täydenkuun aikaan, kun Kuu on vastakkaisella puolella maapalloa kuin Aurinko.

Pimennyksen aikaan Kuu kulkee radallaan Maan varjoon, ja Kuuta valaiseva Aurinko kätkeytyy hetkeksi Maan taakse.

Pimennyksen aikaan Kuu ei kuitenkaan katoa täysin näkyvistä Maan ilmakehän takia.

Ilmakehä taivuttaa takaansa tulevaa auringonvaloa Kuun pinnalle, ja ilmakehän läpi kuljettuaan valosta on enää jäljellä punertavat värisävyt, jotka värjäävät Kuun pinnan ruosteenpunaiseksi.

Jokaisen täydenkuun aikaan ei tapahdu pimennystä, koska Kuun rata on hiukan kallellaan Maan ratatasoon nähden, ja Kuu välttää yleensä Maan varjon ylä- tai alapuolelta.

Erilaisia kuunpimennyksiä nähdään maapallolla 2–4 kertaa vuodessa, mutta täydelliset pimennykset ovat harvinaisempia.

Täydellinen vaihe voi Liljeströmin mukaan kestää enimmillään tunnin ja 47 minuuttia, joten tällä kertaa jäädään maksimista vain neljä minuuttia.

Kaikkia pimennyksiä ei myöskään näy Suomessa. Seuraava täydellinen kuunpimennys nähdään Suomessa 21. tammikuuta 2019. Edellinen koko maassa näkynyt täydellinen pimennys tapahtui syyskuussa 2015.

Liljeström kertoo, että kuunpimennystä seuraa aina kahden viikon päästä auringonpimennys.

Pimennysten ansiosta Kuu on Auringon lähellä eikä Kuun valo haittaa Perseidien tähdenlentoparven katsomista, joka on yksi Ursan vuoden kohokohdista, Liljeström kertoo.

– Nyt meillä on kuukauden aikana kuunpimennys, osittainen auringonpimennys sekä Perseidit, jotka näkyvät poikkeuksellisen hyvin tänä vuonna, Liljeström sanoo.