Kurvinen ravistelee ehdokkuudellaan keskustalaisia hereille aluevaaleihin – "Tämä on meidän visiomme ja nyt se visio pitää toteuttaa"

Aluevaalit

Kauhavalainen tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen haluaa keskustalaisten ryhdistäytyvän ja lähtevän joukolla liikkeelle maakuntavaaleissa.

Kurvinen ilmoittautui tiistaina Ilkka-Pohjalaisessa vaaleissa ehdolle itsekin. Hän sanoo Suomenmaalle haluavansa omalla esimerkillään innostaa muitakin. Hänen mielestään keskustan kaikkien voimien pitäisi olla työssä mukana kaikilla alueilla.

– Tämä on meidän visiomme ja nyt se visio pitää toteuttaa, Kurvinen painottaa.

Kurvisen mielestä kansanedustajilla on jopa erityinen painekin lähteä ehdolle, koska laki on juuri säädetty.

– Meillähän se paras tieto on siitä, mitä tällä lainsäädännöllä on tavoiteltu.

Kauhavalaisministeri sanoo havainneensa kokoomuslaisten keräävän ainakin sosiaalisen median perusteella keräävän innokkaammin ehdokkaita tai ainakin viestivän aktiivisemmin kuin keskustalaiset. Kurvinen pitää tätä suorastaan koomisena, kun keskusta on rakentanut sote-maakuntia ja kokoomus vastustanut niitä kaikin voimin.

– Ja nyt kokoomus hehkuttaa että vaalit on tulossa ja me ollaan uuninpankolla. Kyllä minä ymmärrän sen, että on vähän vaaliväsymystä kunnallisvaaleista ja paikkaneuvotteluista kunnallisvaalien jälkeen. Mutta kyllä nyt keskustalaisten pitää virkistyä.

Kurvisen mukaan kyse on siitä, tuleeko hyvinvointialueista sellaisia kuin keskustassa on ajateltu, onko siellä alueellisesti tasapuoliset palvelut ja onko se kansanvaltainen vai enemmän valtionhallinnon jatke.

– Siinäkin mielessä koen, että on velvollisuus olla mukana ja tuoda oma panokseni ja osaamiseni pöytään, jos äänestäjät niin päättävät.

Sitä, ovatko maakuntavaalit hyvä sijoitus eduskuntavaaliehdokkuutta harkitsevalle, on Kurvisen mukaan kiinnostavaa pohtia.

– Ajallinen yhteys on aika läheinen, sillä voi olla joku vaikutus. Mutta on vähän ehkä vielä vaikea arvioida, vielä on vaikea sanoa, muistuttavatko ne aluevaalit jatkossa enemmän kunnallisvaaleja vai eduskuntavaaleja, se voi olla varmaan joku välimuoto niistä.

Kurvinen huomauttaa, että joillakin seuduilla vaalipiirillä ja hyvinvointialueella on samat rajat.

– Mutta esimerkiksi meillä Vaasan vaalipiirissä vaalipiiri jakaantuu kolmeen hyvinvointialueeseen ja Uusimaa on tavallaan vielä erilainen tilanne.

Kurvinen ei luonnehtisi aluevaaleja vielä miksikään eduskuntavaalien aika-ajoiksi tai esikarsinnoiksi, mutta se jää hänen mukaansa nähtäväksi.

Mielenkiintoinen kysymys on Kurvisen mukaan myös se, äänestävätkö ihmiset oman kunnan ehdokkaita kunnallisvaalien tapaan vai nouseeko esii maakunnallisia haravia, jotka keräävät ääniä vähän joka puolelta.

– Minun mielestäni se on vähän mystistä vielä ja myös tämä viehättää. Ja onhan tämä semmoinen juttu, että joskus kiikkustuolissa voi muistella, että tulipa oltua Suomen historian ensimmäisissä aluevaaleissakin.

Kurvinen luottaa siihen, että aluevaalien äänestysprosentista tulee kohtuullisen hyvä.

– Kunnallisalan kehittämissäätiön kyselyssäkin taisi peräti 60 prosenttia olla jo nyt melko varmasti äänestämässä, ja nyt eletään syyskuuta.

Tammikuu ei Kurvisen mielestä ole vaaleille huono ajankohta, mutta vaaleja on hänen mielestään valitettavan tiheään, mikä taitaa näkyä kyselyissäkin vaaliväsymyksenä. Aluevaalien vahvuudeksi Kurvinen nostaa tietyn selkeyden.

– Tässä on kysymys lääkärinpalveluista, pelastustoimesta, lastensuojelusta, vanhusten asumispalveluista. Jokainen ihminen ymmärtää, mistä näissä vaaleissa on kysymys, keskustaministeri korostaa.

Korjattu klo 18.01 Kurvisen titteli kulttuuri- ja urheiluministeristä tiede- ja kulttuuriministeriksi.