Kuningatar Elisabet: Brexit on hallituksen prioriteetti – elämänsä Britanniaan rakentaneet EU-kansalaiset saavat kuitenkin jäädä maahan

Ministerini aikovat priorisoida ilmastonmuutoksen vastaisen taistelun sekä sen, että jokainen tyttö saa 12 vuotta laadukasta peruskoulutusta, kuningatar listasi
Britannia

Britannian hallituksen prioriteetti on varmistaa Britannian lähtö Euroopan unionista, sanoi kuningatar Elisabet tänäisessä puheessaan.

Britannian parlamentin uuden istuntokauden avannut kuningatar ilmoitti myös, että elämänsä Britanniaan jo rakentaneet EU-kansalaiset, ”jotka ovat antaneet Britannialle jo niin paljon”, saavat oikeuden jäädä maahan myös brexitin jälkeen.

Uusi maahanmuuttolaki, jonka hallitus valmistelee uuden istuntokauden aikana, päättää vapaan liikkuvuuden, ja sen lopputuloksena on kuningattaren puheen mukaan ”reilu maahanmuuttojärjestelmä”.

Puheen mukaan ministereiden tavoitteena on uuden, vapaaseen kauppaan ja ystävälliseen yhteistyöhön perustuvan kumppanuuden rakentaminen EU:n kanssa.

Kuningattaren puheen tarkoituksena on avata parlamentin uusi istuntokausi virallisesti sekä kertoa, mitä asioita hallitus aikoo ajaa parlamentin istunnoissa istuntokauden aikana.

EU-asioihin liittyvien teemojen lisäksi puheessa luvattiin uusia sijoituksia talouskasvuun, Britannian valtiollisen terveydenhuollon NHS:n vahvistamista, mielenterveyslain uudistusta, sekä muun muassa vakavista rikoksista tuomittujen vankilatuomioiden pidentämistä.

Britannia pyrkii lanseeraamaan uudet turvallisuussäännökset rakennuksille sekä uuden infrastruktuuristrategian, joka ulottuu kaikille maan alueille.

Myös ympäristönsuojelua ollaan vahvistamassa ensimmäistä kertaa lainsäädännön keinoin.

– Ministerini aikovat priorisoida ilmastonmuutoksen vastaisen taistelun sekä sen, että jokainen tyttö saa 12 vuotta laadukasta peruskoulutusta, kuningatar listasi.

EU-erosta huolimatta hallitus aikoo varmistaa, että Britannia säilyttää johtavan roolinsa kansainvälisellä areenalla, ja että maan sisäinen yhtenäisyys on tulevaisuudessakin ensisijaisen tärkeää.

Kuningatar saapui tilaisuuteen parisenkymmentä minuuttia sen alkamisen jälkeen, kansanedustajien odottaessa häntä hiljaisuudessa. Omalle istumapaikalleen Elisabetin talutti kädestä pitäen tämän poika, kruununprinssi Charles, jonka vaimo, herttuatar Camilla oli myös paikalla.

Britannian on määrä erota EU:sta 31. lokakuuta kello 23 paikallista aikaa.