Kuluttajilla riittää vielä luottamusta ja ostohaluja, mutta näkymät hiipuivat viime kuuhun verrattuna

EK:n suhdannebarometri kertoo kovimman kasvun olevan ehkä jo takana.
Talous

Kuluttajien luottamus laski lokakuussa verrattuna syyskuuhun, kertoo Tilastokeskus. Kuluttajat ovat yhä toiveikkaita Suomen taloudesta ja omastaan, mutta eivät aivan yhtä optimistisia kuin alkusyksystä.

Luottamuslukema oli 2,7, kun se syyskuussa oli 6. Taso pysyi silti selvästi yli indikaattorin pitkän ajan keskiarvon, joka on -1,7.

Kuluttajien odotukset kuluttajahintojen noususta olivat selvästi nousussa ja ylittivät jo selvästi pitkän ajan keskiarvonsa.

Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki piti inflaatio-odotusten nousua ymmärrettävänä, sillä kuluttajahintojen nousu on jo alkanut näkyä.

–  Riski aiempaa korkeammassa inflaatiosta on myös otettava vakavasti, Kuoppamäki kirjoitti kommentissaan.

Omaa rahatilannettaan kuluttajat pitivät erinomaisena. Asunnon ostoaikeita oli monella ja myös suunnitelmat tehdä kotona peruskorjauksia olivat yleisiä. Lisäksi erittäin moni harkitsi auton ostoa seuraavan vuoden aikana.

Korona-ajan väistyminen näkyi siinä, että useampi kuluttaja suunnitteli matkaa ulkomaille kuin viihde-elektroniikan hankkimista. Näin kävi ensimmäistä kertaa sitten koronamaaliskuun 2020.

–  Kuluttajien ostoaikeissa on nähtävissä pientä siirtymää kohti koronaturvallisempaa yhteiskuntaa, Kuoppamäki totesi.

Luottamus oli, kuten tavallista, selvästi vahvinta pääkaupunkiseudulla ja heikointa Itä-Suomessa. Eläkeläisillä oli synkimmät näkemykset tulevasta, kun taas toimihenkilöt olivat toiveikkaimpia.

Sama suunta näkyi myös EK:n suhdannebarometrissa. Sen mukaan elinkeinoelämän suhdannetilanne on jatkunut hyvänä, mutta näkymät ovat vaimentuneet. Barometrin perusteella kiivain kasvuvaihe on jäämässä taakse, sillä suhdannenäkymiä kuvaava saldoluku laski heinäkuusta.

–  Koronasta palautumisen kiivain vaihe on jäämässä taakse, koska vuosi sitten syvin kuoppa oli jo ohitettu. Hyvässä suhdannetilanteessa kasvun esteeksi ovat nousseet hetkeksi taka-alalle jääneet osaavan työvoiman saatavuus, globaalien tarjontahäiriöiden tuomat ongelmat sekä kustannusten nousu. Nämä kaikki lyövät nyt hiekkaa talouden rattaisiin, totesi EK:n johtaja Sami Pakarinen tiedotteessa.

Palveluissa tilanne on hankala matkailualalla, kun suomalaiset matkustavat ulkomaille, mutta Suomeen ei ole tulijoita entiseen tapaan.

EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies muistutti investointien tarpeesta, Suomea rasittavan vanhan investointivajeen korjaamiseksi. Nyt investoinneille on maailmalla kysyntää, sillä kapasiteetista on syntymässä pulaa ja se myös vanhenee käsiin.

–  Suomelle tämä tarjoaa vain mahdollisuuksia, jotka pitää osata hyödyntää, Häkämies opasti.