"Kuka puolustaa syntymättömän lapsen ihmisoikeuksia?"– Pekka Aittakumpu haluaa keskustan vastustavan aborttilain muuttamista

Aborttilaki

Suomen aborttilain päivittämiseen tähtäävä OmaTahto2020-kansalaisaloite on kerännyt yli 50 000 allekirjoitusta ja etenee eduskunnan käsittelyyn.

Keskustan kansanedustaja Pekka Aittakumpu vaatii, että keskusta ja maan hallitus eivät yhdy esityksiin aborttilainsäädännön muuttamisesta.

– Naisten oikeudet ja tasa-arvo ovat tärkeitä, mutta kuka puolustaa syntymättömän lapsen ihmisoikeuksia ja hänen tasa-arvoista oikeuttaan elämään, Aittakumpu kysyy tiedotteessaan.

Kansalaisaloitteen vaatimus on, että raskaudenkeskeytys tulee saada pyydettäessä ja ilman erillisiä perusteluja, kun raskaus on kestänyt alle 12 viikkoa. Laista poistuisi vaatimus siitä, että aborttiin vaaditaan kahden lääkärin lausunto. Abortin saa nykylainkin mukaan sosiaalisin perustein.

Aittakumpu sanoo, että elämä on lahja, ja jokainen ihmiselämä on yhtä arvokas ja ainutlaatuinen.

– Sitä ei pidä sosiaalisin syin lopettaa. Nykyaikaa ja länsimaisen ihmiskäsityksen mukaista olisi, että aborttilainsäädäntöä kiristettäisiin, hän näkee.

– Missä muussa asiassa sosiaalisiin ongelmiin tai vaikeuksiin tarjotaan ratkaisuna ihmiselämän päättämistä? Sosiaalipolitiikkamme on epäonnistunut siinä, että maassamme tehdään noin 9 000 raskauden keskeytystä vuosittain ja niistä suurin osa sosiaalisin perustein. Yli kolmannes aborteista tehdään naisille, joille on tehty keskeytys jo aiemmin, Aittakumpu toteaa.

Aittakummun mukaan aborttia harkitsevalle on annettava ratkaisunsa pohjaksi riittävästi asiallista tietoa eri vaihtoehdoista ja myös psyykkistä tukea.

Yhteiskunnan tulee kehittää raskaana olevien ja lapsiperheiden tuki- ja turvaverkot pitävämmiksi, hän toteaa.

– Abortin helpottamisen sijaan tulisi keskittyä toimiin, jotka helpottavat lapsen vastaanottamista. Yhteiskuntamme tulisi olla aidosti lapsiystävällinen ja lapsen oikeudet tunnustava.

Aittakumpu sanoo, tavoitteena ei pidä olla mahdollisimman vapaa abortti, vaan mahdollisimman vähän abortteja. 

– 90 prosenttia aborteista tehdään sosiaalisin perustein. Eikö näille lapsille löytyisi esimerkiksi adoption kautta syliä maassa, jossa moni on lapseton vastoin toiveitaan, hän kysyy.

Aittakummun mukaan poliitikkojen voi olla kovin helppo esittää aborttia ratkaisuksi muihin ongelmiin, koska toinen osapuoli ei voi sanoa vastalausetta.

– Kuka puhuu näiden pienten puolesta, keskustaedustaja kysyy.

Keskustanaiset ja keskustan puoluehallitus ovat aborttilain päivittämisen kannalla.

Keskustanaiset on mukana asiaa ajavassa kansalaisaloitteessa, ja naisjärjestö teki aiheesta aloitteen myös keskustan syyskyiseen puoluekokoukseen.

Keskustan puoluehallitus yhtyi aloitteeseen vastausesityksessään.

Puoluehallitus katsoo, että raskaudenkeskeytyksen hoidon muututtua laki ei enää vastaa niihin tarpeisiin, joita varten se alun perin säädettiin. Valtaosa aborteista tehdään nykyisin lääkkeellisesti.

Puoluehallituksen myös linjaa, että aborttilain tulee aidosti turvata naisen kehollinen itsemääräämisoikeus.

Kaksipäiväinen puoluekokous ei aikapulan vuoksi vielä päättänyt kantaansa aloitteeseen, vaan se siirtyi puoluevaltuuston linjattavaksi.

Keskustan puoluevaltuusto on koolla marraskuun lopulla.

Kommentit (3)

 • Lukija13

  Uusi laki on asiallinen. Miesten on helppo olla aborttia vastaan, mutta nainen joutuu kantamaan seuraukset. On elämäntilanteita vaan sellaisia mm. talous ja opinnot ja yksin on vaikea selvitä siitä jos rakastavaa puolisoa ei ole. Tietysti paras mahdollinen on se, että tilanteeseen ei ajauduta ilman vakavaa harkintaa lapsesta.

 • Lukija87

  Aborttilainsäädännössä pitäisi päivittää myös sikiön oikeudet. Abortoidut sikiöt syntyvät usein elävinä ja viereisessä huoneessa oleva samanikäinen keskonen pystytään pelastamaan nykyteknologialla. Miksei siis abortoitua sikiötä, joka voitaisiin yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon nimissä jättää henkiin? Elämmehän sentään jo 2020-lukua.

  Ymmärtääkseni merimetson munien tuhoaminen on kriminalisoitu, joten onko eläinalkioillakin paremmat oikeudet kuin ihmisten vastaavilla?

 • LukijaAnkka

  12 viikkoinen tai nuorempi sikiö ei selviä keskosena. Keskeistä tässä jutussa on, paitsi naisten oikeudet, se mitä pidetään ihmisenä. Joillain uskovaisilla on todellisuudelle vieras ja ihmiselämää halventava käsitys, että hedelmöittynyt munasolu on ihminen, joka pitäisi rinnastaa vastasyntyneeseen lapseen. On järkevää sallia vapaat abortit jollekin raskausviikolle asti ja viikko 12 lienee sopiva, sikiön kehitystasoa silmällä pitäen. Ensimerkiksi se, että sikiön sydän lyö, ei rinnasta sikiötä lapseen.

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen