Kostaako Viitasaaren sahuri ex-puolueelleen, menettääkö RKP meppinsä? Suomenmaa kokosi vaali-illan kotimaiset jännityskohteet
Suomen EU-vaaleissa ei yleensä nähdä suuria poliittisten voimasuhteiden mullistuksia, vaan lähinnä yhden paikan siirtymiä puolueelta toiselle.
Tällä kertaa valitaan kuitenkin kaksi edustajaa enemmän kuin viime eurovaaleissa ja muutakin jännitettävää löytyy. Suomenmaa kokosi yhteen vaali-illan suurimmat kiinnostuksen kohteet.
Kokoomus
Kokoomus ottanee aktiivisen ja EU-myönteisen äänestäjäkuntansa turvin neljä paikkaa. Konkarimeppien Sirpa Pietikäisen ja Henna Virkkusen lisäksi vahvaa äänipottia ennakoidaan ensimmäisen kauden kansanedustajille Pekka Toverille ja Aura Sallalle. Mepiksi voi kokoomuksen listalta kaiken lisäksi yltää viidenneltäkin sijalta, sillä Virkkusesta on povattu Suomen seuraavaa EU-komissaaria.
Perussuomalaiset
Perussuomalaisten puoluekannatuksella pitäisi saada kolme paikkaa, mutta ongelmana on EU-vaaleille kintaalla viittaava äänestäjäkunta. Viime EU-vaaleissa puolueen kannatus jäi 13,8 prosenttiin ja nyt kannatusta painaa hallitusvastuu.
Puolueen seuraavaksi mepeiksi on kansanedustajia täyteen topatulta listalta ennustettu Sebastian Tynkkystä ja Mauri Peltokangasta. Kiusankappaleena vaaleissa on puolueesta pois potkittu meppi Teuvo Hakkarainen, joka on ehdolla vapauden liiton listalla.
Hakkarainen sai viime EU-vaaleissa lähes 30 000 ääntä. Montako niistä ”Viitasaaren sahuri” vie perussuomalaisilta vielä mennessään, on yksi vaali-illan kiinnostavia kysymyksiä.
SDP
SDP:lle on välillä ounasteltu ongelmiakin, mutta kolmannen paikan näyttää kannatuslukujen valossa todennäköiseltä.
Viime vaalien vetonaulan, takavuosien Venäjä-optimismistaan arvostelua osakseen saaneen Eero Heinäluoman viime vaalien äänimäärän (128 234) on arveltu putoavan ja Miapetra Kumpula-Natri siirtyy eduskuntaan. Heinäluoman ohella muiksi läpimenijöiksi on veikkailtu Maria Guzeninaa ja Ville Meristä.
Keskusta
Keskustalle mitattu puoluekannatus riittää vain kahteen paikkaan. Niissä ovat vahvimmin kiinni nykyinen keskustameppi Elsi Katainen ja puolueen entinen puheenjohtaja Katri Kulmuni, jonka taustalta on aistittu jonkin mittakaavan ”Jäätteenmäki-ilmiötä”, eli hyvitystä äänivyöryllä EU-vaaleissa kovien henkilökohtaisten koettelemusten jälkeen. Kolmossijaa on veikattu joko keskustan kokeneimmalle kansanedustajalle Mika Lintilälle tai puolueen varapuheenjohtajalle Petri Honkoselle.
Vihreät
Vihreät on vaikeuksissa konkarimeppi Heidi Hautalan ja niin sanottua brexit-paikkaa pitäneen Alviina Alametsän luovuttua. Ykköstähti Ville Niinistön vaalityötä varjostaa valovoimainen turkulainen kilpailija vasemmalta, vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson. Puolueella on EU-vaaleissa aktiivinen, koulutettu äänestäjäkunta, mutta yhden paikan menetys näyttää todennäköiseltä, pahimmissa uhkakuvissa on väläytelty jopa kahden menoa.
Vasemmistoliitto
Vasemmistoliitolla on heittää tällä kertaa kehiin vaalien todennäköinen äänikuningatar, puolueen väistyvä puheenjohtaja Li Andersson. Hänen perässään saattaa EU-parlamenttiin nousta toinenkin vasemmistoliiton edustaja, todennäköisesti joko puolueen ex-meppi Merja Kyllönen tai eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jussi Saramo.
RKP
RKP on vaarassa menettää ainoan paikkansa äänestäjien rangaistuksena oikeistohallituksen tukemisesta, mikä näkyy kannatusmittauksissakin. Toisaalta alhainen äänestysaktiivisuus ja gallup-kyselyissä näkymätön Ahvenanmaa voivat vielä pelastaakin, jos puolue saa omansa aktivoitua hädän hetkellä.
Puolueen kärkiehdokas, väistyvä puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson on ryvettynyt hallitusvastuussa. Puolueen sisäisen opposition kärkinimen, kansanedustaja Eva Biaudet´n mukanaolo listalla kompensoi kuitenkin tilannetta antamalla mahdollisuuden protestiäänen antamiseen oman puolueen sisällä.
Kristillisdemokraatit/Liike Nyt
Vaalien mahdollinen yllättäjä on kristillisdemokraattien ja Liike Nytin vaaliliitto, vaikka Liike Nytin puolisko 20 ehdokkaan listasta jäi melko nimettömäksi.
Mahdollinen läpimenijä on kristillisdemokraattien Eija-Riitta Korhola, jolla on pitkä kokemus europarlamentaarikon tehtävästä sekä nykyisen puolueensa että kokoomuksen riveissä. Viimeisten kannatuskyselyjen perusteella paikan ottaminen on mahdollista, mutta siihen tarvittaisiin noin 100 000 ääntä.