Koronavirustilanne on todella huolestuttava 23 EU-maassa ja Britanniassa, sanoo Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskus ECDC

Ainoastaan Suomessa, Kyproksella, Virossa ja Kreikassa tilanne ei ole erittäin huolestuttava
Koronavirus

Koronan leviämistahti on erittäin huolestuttava lähes kaikissa EU-maissa ja Britanniassa, sanoo Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskus (ECDC).

Viraston mukaan virustilanne ei ole erittäin huolestuttava vain neljässä EU-maassa, jotka ovat Suomi, Kypros, Viro, ja Kreikka.

Kuukausi sitten koronatilanne oli erittäin huolestuttava vain seitsemässä maassa. Viruksen leviäminen on keskuksen mukaan kiihtynyt erityisesti viime viikkoina.

ECDC:n johtajan Andrea Ammonin mukaan virustartuntojen kasvava määrä on merkittävä uhka kansanterveydelle. Keskus suosittaa viruksen leviämisen ehkäisemiseksi turvavälien pitämistä, joukkokokoontumisten rajoittamista, käsien pesemistä ja kasvomaskien käyttöä.

Belgiassa, Venäjällä ja Ukrainassa on todettu ennätysmäärät uusia koronavirustartuntoja.

Noin 11,6 miljoonan asukkaan Belgiassa on rekisteröity peräti 16  746 uutta tartuntatapausta, mikä on ennätys vuorokauden aikana havaittujen tartuntojen määrässä.

Koronavirukseen liitettyjen kuolemantapausten määrä on noussut Belgiassa jo lähes 10  600:aan. Miljoonaa asukasta kohden kuolemia on siten kirjattu epidemian alusta saakka 912. Suomessa vastaava suhdeluku on 64.

Asukasluvultaan paljon suuremmalla Venäjällä on kirjattu tänään 17  340 tartuntaa vuorokauden kuluessa. Uusia koronavirukseen liitettyjä kuolemantapauksia raportoitiin 283.

Ukrainassa uusia tartuntoja raportoitiin tänään myös ennätykselliset 7  517 kappaletta. Uusia virukseen liittyviä kuolemantapauksia tietoon on tullut 121. Kaikkiaan koronakuolemia maassa on raportoitu 6  164.

Saksassa on jälleen varmistunut yli 11 000 uutta koronavirustartuntaa, käy ilmi Saksan valtiollisen tartuntatautien asiantuntijalaitoksen Robert Koch -instituutin tiedoista. Uusia tartuntoja on edeltävän vuorokauden aikana varmistunut 11  242 kappaletta.

Eilen Saksassa kerrottiin lähes 11  300 uudesta tartunnasta, mikä on korkein maassa vuorokaudessa kirjattu luku koko epidemian aikana.

Robert Koch -instituutin johtaja Lothar Wieler myös varoitti eilen, että Saksan koronavirustilanne on kehittynyt erittäin vakavaksi.

–  Mitä enemmän ihmiset kokoontuvat yksityisissä piireissä, sitä enemmän koronaluvut kasvavat ja tauti leviää lisää, Wieler sanoi ja lisäsi, että nuoret altistuvat tällä hetkellä virukselle eniten.

Kaikkiaan Saksassa on nyt todettu reilut 403  000 koronatartuntaa ja 9  954 virukseen liittyvää kuolemaa. Kuolleiden määrä on noussut 49 tapauksella eilisiin tietoihin verrattuna.

Koronaviruksen toinen aalto voi olla Ranskassa pahempi kuin ensimmäinen, arvioi Pariisin sairaaloiden johtaja Martin Hirsch.

Hirschin mukaan viime kuukausina on vallinnut käsitys, että toista aaltoa ei tule tai että se ei olisi niin paha kuin ensimmäinen. Tilanne on hänen mukaansa kuitenkin juuri päinvastainen.

Koronavirus on levinnyt Ranskassa viime aikoina vauhdikkaasti. Eilen maassa tilastoitiin ennätykselliset 41  622 koronavirustartuntaa 24 tunnin aikana. Lisäksi uusia koronaviruksen aiheuttamaan tautiin liittyviä kuolemia kirjattiin 165.

Ranska laajensi eilen viruksen vuoksi asetetun öisen ulkonaliikkumiskiellon koskemaan lähes koko maata. Se on ollut viime viikonlopusta lähtien voimassa Pariisissa ja kahdeksassa muussa suuressa kaupungissa.

Laajennettu ulkonaliikkumiskielto tulee voimaan perjantain vaihtuessa lauantaiksi. Se on voimassa kuuden viikon ajan.

Lauantaista lähtien öinen ulkonaliikkumiskielto koskee noin kahta kolmasosaa ranskalaisista.