Koronakriisi on kurittanut paikallisia yhteisöjä – järjestöt vetoavat seurantalojen tukemisen puolesta

Koronakriisi

Seurantaloja ylläpitävät paikallisyhteisöt ovat pahoissa vaikeuksissa koronakriisin vuoksi.

Koronarajoitusten myötä seurantalojen käyttö loppui maaliskuussa. Tiloja ei voida käyttää eikä tuloja saada kattamaan kiinteitä kustannuksia.

– Taloudellisten tappioiden ei tulisi jäädä yksin paikallisyhteisöjen kannettavaksi, järjestöt vetoavat tiedotteessaan.

Normaaliaikana seurantaloilla ympäri Suomen kokoontuu viikoittain satoja tuhansia harrastajia, juhlijoita, talkoolaisia ja muita paikallisyhteisöjen toimijoita. Tapahtumista saatavilla tuloilla mahdollistetaan myös seurantalokiinteistöjen kiinteiden kulujen kattaminen.

Suomen Nuorisoseurojen jäsenilleen tekemän selvityksen mukaan koronapandemiasta johtuvien viranomaismääräysten vaikutus paikallisyhteisöjen toiminnalle on ollut musertava. Pelkästään maalis-toukokuun aikana koituneet tulojen menetykset ovat olleet miljoonia.

Erilaiset esitykset ja konsertit, myyjäiset ja toimitilojen vuokraaminen vaikkapa juhlakäyttöön on jouduttu perumaan.

– Myös kesäteatteriesityksiä on joko siirretty seuraavaan kesään tai peruttu kokonaan, koska harjoitteleminen ei ole ollut mahdollista ja kesän tilanne on vaikuttanut vähintäänkin epävarmalta. Kesäaikaan järjestettävät tapahtumat ovat olleet merkittävä tulonlähde koko vuotta ajatellen, kertoo Suomen Nuorisoseurojen pääsihteeri Annina Laaksonen.

Laaksonen huomauttaa, että liikuntaseuroille on jo myönnetty erityistä tukea usean miljoonan edestä.

– Ehdotammekin, että erityistä tukea jaettaisiin myös muille paikallistason toimijoille, sanoo Laaksonen.

Seurantaloja omistavien yhdistysten keskusjärjestöt vetoavat päättäjiin yhdistysten tukemiseksi.

– On ensiarvoisen tärkeää, että koronapandemiasta johtuvat taloudelliset tappiot eivät jää paikallisyhteisöjen kannettavaksi yksin. Vetoammekin päättäjiin niin paikallistasolla kuin eduskunnassakin, että paikallisia yhdistyksiä tuettaisiin taloudellisten tappioiden kompensoimiseksi, sanoo Suomen Kotiseutuliiton toiminnanjohtaja Riitta Vanhatalo.