Konservatiiveille tulossa merkittävä vaalitappio Britannian paikallis- ja aluevaaleissa

Ulkomaat

Pääministeri Boris Johnsonin johtama konservatiivipuolue on menettämässä Lontoossa keskeiset valtuustopaikat Britannian paikallis- ja aluevaaleissa, kun noin puolet Englannin valtuustoista on julkistanut tuloksensa.

Työväenpuolue on Keir Starmerin johdolla voittamassa pääkaupungissa useilla konservatiivien pitkään hallitsemilla alueilla. Voitto ollaan saavuttamassa muun muassa entisen pääministerin Margaret Thatcherin ”lempivaltuustossa” Wandsworthissa sekä Barnetissa ja Westminsterissä, joissa konservatiivit ovat olleet johdossa vuosikymmeniä.

Starmer kuvaili vaalivoittoa tuoreeltaan ”suureksi käännekohdaksi”.

–  Kun on kyse Lontoosta, on hankala uskoa, että päästämme näitä nimiä suustamme. Wandsworth! He ovat vuosia sanoneet, ettemme koskaan saa Wandsworthia heiltä. Olemme juuri tehneet sen! Westminster! Tämä tulos on uskomaton, Starmer hehkutti puhuessaan kannattajilleen Barnetissa perjantaina.

Tulosta pidetään seurauksena Johnsonin ympärillä pyörineistä skandaaleista sekä kansan kyllästymisestä maan korkeiksi nousseisiin elinkustannuksiin. Entinen konservatiivipääministeri Theresa May kuvaili Lontoon vaalitulosta ”katastrofaaliseksi”.

Vaalien suurimmaksi yllättäjäksi ovat nousemassa liberaalidemokraatit, jotka ovat menestyneet hyvin muualla Englannissa. Heille arvellaan valuneen entisiä konservatiiviääniä. Myös vihreä puolue on nappaamassa vaalivoiton.

Skotlannissa ääntenlasku alkoi yhdeksältä aamulla. Skotlannin, Walesin ja Pohjois-Irlannin tuloksia odotetaan tippuvan tämän ja huomisen päivän aikana.

Ennakkoon Pohjois-Irlannin vaalituloksesta on povattu historiallista, kun tasavaltalaismielinen Sinn Fein -puolue saattaa voittaa ensimmäistä kertaa alueen levottomassa historiassa. Puolue on sitoutunut järjestämään kansanäänestyksen Irlannin yhdistymisestä.