Kommentti: Tutkittu tieto ei kiinnostanut paremmissa piireissä, kun kyse oli alkoholista
”LAPSET! MIKSI KUKAAN EI AJATTELE LAPSIA! Vain aikuiset saavat tämänkin jälkeen ostaa alkoholia.”
Näin tviittasi kirjailija Jari Tervo perjantaisen alkoholiäänestyksen jälkeen. Hän halusi siis sanoa, ettei kaupoissa myytävien alkoholijuomien prosenttikorotus vaikuta lapsiin.
Lukuisat niin sanotusti paremmissa piireissä elävät ihmiset iloitsevat siitä, että kansalaisten holhous vähenee ja Suomi ottaa nyt askeleen kohti eurooppalaista juomakulttuuria.
Tämän kunniaksi otettiin viime viikonloppuna sivistyneitä viinilasillisia etenkin kokoomuksessa.
Miksi prosenttikorotuksen puolustajat eivät halunneet lotkauttaa korvaansa lukuisille asiantuntijalausunnoille, jotka ovat varoittivat alkoholihaittojen kasvusta?
Se on erikoista, koska nämä samat ihmiset ovat viime vuosina olleet hyvin huolissaan siitä, että tutkittua tietoa haastetaan joka suunnasta.
Alkoholiprosenttiasiassa vastakkain ovat faktat ja liberaalit arvot. Faktat saivat väistyä.
Eivätkä kaikki näytä tosissaan edes uskovan, että nelosoluen kulutus lisääntyy uuden lain myötä. Sehän on niin pahaakin.
Nämä ihmiset katsovat asiaa omasta kuplastaan. Keskustan Pekka Puska sanoi prosenttikorotusta vahvojen ihmisten ratkaisuksi.
Määrittely on osuva. Prosenttikorotus tuo nimittäin lisää ongelmia etenkin niille, joilla on jo ongelmia. Lapsetkin tulevat kärsimään, sekä suoraan että välillisesti.
Otetaan pari esimerkkitapausta siitä, miten nelosoluen, limuviinojen, vahvojen siiderien ja lonkeroiden tulo kauppoihin vaikuttaa ihmisiin.
Syrjäkylällä asuva kolmen lapsen isä Keijo on työtön, rahat ovat vähissä.
Viikonloppukänneistään hän ei kuitenkaan tingi. Alkoon on pitkä matka, joten hän ostaa lähikaupasta kaljaa.
Pään nollauksessa alkoholiprosentit ovat tärkeämpiä kuin juoman maku. Nelosolut on halvempaa kaupassa kuin Alkossa ja siitä tulee enemmän känniin kuin kolmosesta, joten Keijo saa siitä rahalleen enemmän vastinetta.
Nelosolueen siirtymisen seurauksena Keijo on viikonloppuisin pikkuisen enemmän humalassa kuin aikaisemmin. Lapsetkin huomaavat sen isänsä uhkaavampana käyttäytymisenä.
Joukko teinejä notkuu kaupan edessä perjantai-iltapäivisin. He pysäyttävät ohikulkijoita niin kauan, kunnes joku suostuu hakemaan heille viikonlopun bilejuomat.
Uuden alkoholilain myötä poistuneen valmistustaparajoitteen seurauksena kaupasta saa entistä parempaa limuviinaa. Se on halvempaa kuin Alkossa, mistä viikkorahoilla pelaavat teinit iloitsevat.
Makuja on aina mansikasta passionhedelmään ja juomasekoituksen pohjana on vodkaa, rommia tai giniä. Lonkerokin on entistä parempaa ja vahvempaa. Limuviinat houkuttelevat etenkin tyttöjä, ja pojat puolestaan laskevat, että nelosoluesta saa enemmän rohkaisua kuin kolmosesta.
Seuraavana päivänä teineillä on morkkis. Tuli taas huomaamatta juotua enemmän kuin oli tarkotus.
Kansalaisten eriarvoistuminen on tunnistettu politiikassa tämän päivän suurimmaksi ongelmaksi.
Sen torjuminen on tuomittu epäonnistumaan, jos Keijon kaltaisten ihmisten tilannetta ei tunnisteta.
0,8 prosenttiyksikön korostusta alkoholijuomien pitoisuuksissa pidetään pienenä, vaikka se voi olla juuri se ratkaiseva tekijä ihmiselle, joka huojuu täydellisen repsahtamisen rajalla.
Teinien tapauksessa prosenttikorotus uhkaa puolestaan katkaista hyvän kehityksen, jossa alkoholinkäyttö on vähentynyt.
On aika lailla varmaa, että pääministeri Juha Sipilän (kesk.) asettaman professori Juho Saaren työryhmän mielestä prosenttikorotus oli takaisku. Työryhmä etsii parhaillaan keinoja eriarvoisuuden kasvun pysäyttämiseksi.
Kokoomuksessa nämä asiat eivät huoleta.
5,5-prosenttisten juomien saapumista kauppoihin pidetään vain ensimmäisenä askeleena kohti viinien vapauttamista.
Alkoholikulttuuri saattaa hyvinkin muuttua, mutta uudet tavat tulevat vanhan ryyppäyskulttuurin päälle. Ryyppääminen ei poistu prosentteja korottamalla.
Gallupien perusteella näyttää kuitenkin siltä, että kokoomus pääsee ensi vaalikaudella toteuttamaan alkoholipolitiikkaansa.
Keskustassa prosenttikorotus oli huomattavasti vaikeampi pala nieltäväksi. Perjantaina 29 keskustalaista äänesti korotuksen puolesta ja 19 vastaan. Useampikin olisi äänestänyt vastaan, jos ainoastaan omatunto olisi ratkaissut.
Monet – esimerkiksi ministerit – joutuivat äänestämään hallituksessa tehdyn kompromissiratkaisun puolesta.
Perjantaina äänestystulos oli yllättävän tiukka, 98–94.
Tänään vastustajatkin joutuivat tukemaan perjantaina voittanutta esitystä, ja vahvemmat juomat tulevat kauppoihin äänin 124–65.
Perjantai-illan uutisista saimme odotetusti nähdä, miten kaupoissa asioivat ihmiset kehuivat prosenttikorotusta.
– Minun puolestani viinitkin saisivat tulla tänne, eräskin mies vastasi tv-toimittajalle.
Yksittäiset haastateltavat antavat kokonaiskuvasta väärän vaikutelman. Keijon lapset luultavasti kaipaisivat sitä paljon parjattua holhousta yhteiskunnan taholta.
Vahvoilla ihmisillä on vahvat jalat, joilla jaksaisi käydä Alkossa asti – mikäli alkoholihaitat sattuisivat kiinnostamaan.